Afbeelding
update

Open TBC in Alblasserdam; 'onder controle'

Algemeen 591 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Er is in Alblasserdam onlangs een geval van open tuberculose geconstateerd. De GGD is bezig met een onderzoek en behandelingen en vertelt dat er geen reden tot paniek is.

"Het lijkt mee te vallen", vertelt Upama Rai van de Dienst Gezondheid en Jeugd van de Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst (GGD) Zuid-Holland Zuid. De open TBC is vastgesteld op basisschool Het Palet aan de Van Eesterensingel, bij één kind.

Directeur Vera Doejaaren van Het Palet staat in nauw contact met de GGD en benadrukt dat het om één kind gaat. "Ik weet dat er allerlei verhalen de ronde gaan, maar ik heb de bevestiging van de GGD dat er één patiënt is." En die maakt het volgens zowel de school als de GGD goed.

Er gingen de afgelopen dagen geruchten de ronde alsof er meerdere gevallen zouden zijn, maar die lijken niet te kloppen. "Er is iemand met een longontsteking ziek geworden, maar dat bleek geen TBC te zijn", vervolgt Vera Doejaaren.

Contactonderzoek
Er heeft in de afgelopen weken een zogenaamd contactonderzoek plaatsgevonden onder de mensen, met name kinderen, waarmee het slachtoffer in contact zijn geweest.

"De ziekte lijkt zich niet te verspreiden in Alblasserdam", meldt mevrouw Rai van de GGD. Over enkele weken volgt een tweede onderzoek, omdat TBC een ziekte is die zich traag verspreidt moet er enige tijd overheen gaan voordat het echt duidelijk is of de besmetting een halt toegeroepen is.

Mensen bij wie TBC geconstateerd is, worden behandeld. Mensen die de bacterie bij zich dragen, maar geen ziekteverschijnselen laten zien, krijgen een preventieve behandeling aangeboden.

Voorlichtingsbijeenkomst
Op Het Palet heeft dinsdagavond een voorlichtingsbijeenkomst plaatsgevonden. "De onrust bij ouders is daardoor weggenomen", meent Upama Rai van de GGD.

Toch kan zij zich voorstellen dat er elders in het dorp mensen bang zijn voor het verspreiden van de ziekte.

Besmetting
"De ziekte kan alleen overgedragen worden door aanhoesten", legt de GGD-medewerker uit. "Als mensen meer dan drie weken ziek zijn, last hebben van nachtzweten, afvallen, koorts hebben en veel moeten hoesten, dan moeten ze aan de bel trekken."

De GGD meent iedereen in Alblasserdam in het vizier te hebben die het risico op besmetting loopt, maar roept tegelijkertijd mensen die twijfelen of ze besmet zijn op om naar de huisarts te gaan of contact op te nemen met de GGD. "Alertheid is nooit verkeerd."

"Deze zaak in Alblasserdam is voor ons niet bijzonder groot", besluit Upama Rai. "We hebben onze handen er niet vol aan. Alles is onder controle."

Meer informatie is terug te vinden op de website van de GGD: www.dienstgezondheidjeugd.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden