• Winkelcentrum De Meent.
• Winkelcentrum De Meent. Foto: Aangeleverd

Samenwerken aan een toekomstbestendig centrumgebied in Papendrecht

Algemeen 367 keer gelezen

PAPENDRECHT • Diverse partijen slaan in Papendrecht de handen ineen voor het project de Nieuwe Winkelstraat in Papendrecht, waarbij ondernemersvereniging De Meent, NEXT Real Estate, Rabobank Drechtsteden en de gemeente Papendrecht gaan samenwerken.

"De Meent moet zich net als andere winkelcentra aanpassen aan het veranderende koopgedrag van consumenten", stelt wethouder economie en centrum Anouk van Eekelen van de gemeente Papendrecht op de website van de gemeente Papendrecht.

"We slaan de handen ineen met de start van dit project voor een toekomstbestendig centrum van Papendrecht. Ik ben enthousiast over de inzet van zoveel partijen om dit project tot een groot succes te maken."

Ontwikkelingen
De detailhandel heeft de afgelopen jaren te maken met enorme ontwikkelingen. Ook De Meent ondervindt de gevolgen van de veranderingen. Uit onderzoek blijkt dat de bestedingen bij winkels op De Meent lager zijn dan in 2011, behalve bij de supermarkten. Er komen wel steeds meer mensen van onze buurgemeenten naar De Meent. De Meent wordt gewaardeerd met een 7,5 door Papendrechters en met een 7,9 door bezoekers van buiten Papendrecht.

"De opkomst van webshops, smartphones en veranderde wensen van consumenten hebben gevolgen voor alle winkelgebieden in Nederland, zo ook voor De Meent", lichten ondernemer Bjorn van Dijl en Johan Weeber van vastgoedbedrijf Next Real Estate toe.

"Dit vraagt om aanpassingen die individuele winkels niet op eigen kracht kunnen realiseren. Daarom is samenwerking tussen partijen als winkels, horeca, vastgoedeigenaren, cultuur, ondernemersvereniging en de gemeente noodzakelijk.'

Het project wordt begeleid door deskundigen van het landelijk platform De Nieuwe Winkelstraat. Dit platform brengt kennis, ervaring, netwerken en hulp op het gebied van toekomst-vaste winkelgebieden samen.

Gezamenlijke koers 
De afgelopen maanden is door alle betrokken partijen gewerkt aan een analyse, inclusief een schouw van De Meent en omgeving. Maandag werd in het vernieuwde gemeentehuis een werksessie gehouden met de partijen die betrokken zijn bij het centrumgebied. In totaal leverden zestig deelnemers een bijdrage, dertig ondernemers en nog eens dertig vertegenwoordigers van de VvE, vastgoedeigenaren, het college van B&W, de gemeenteraad en de culturele sector. Doel van de sessie was een gezamenlijke koers te bepalen en concrete actiepunten vast te stellen.

Daarvoor werden in kleine groepen verschillende onderwerpen en aandachtspunten besproken, zoals identiteit, leegstand, mobiliseren van ondernemers en de mogelijkheden voor een winkelcentrum dat is georganiseerd als een warenhuis. Aan het eind van de avond werden de bevindingen op een rij gezet en actiepunten om elkaar te versterken, meer samen te werken en te enthousiasmeren gepresenteerd.

"Daarmee is de eerste concrete, belangrijke stap gezet", vatten Van Dijl en Weeber de grootste winst samen. "Alle partijen zijn positief over de samenwerking en klaar voor de volgende stap. Binnen enkele weken komen we opnieuw bij elkaar om het actieplan uit te werken en een volgende stap te zetten naar De Nieuwe Winkelstraat."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kunstenaars ParticiPand vragen openheid van gemeente Alblasserdam: komt tijdelijk onderkomen 't Nokkenwiel in hun gebouw? Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Politiek Café over polarisatie in Alblasserdam: iedere inwoner is welkom Nieuws 9 mei, 14:32
Afbeelding
Hardleerse oplichtingsverdachte Alblasserdam maakt nieuw slachtoffer, dat volgens OM vier ton kwijtraakte Nieuws 9 mei, 14:27

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden