Afbeelding
Foto: Stock

Molenwaard zoekt samenwerking in strijd tegen wensballonnen

112 341 keer gelezen

MOLENWAARD • Het college van Molenwaard wil samen met de gemeenten Alblasserdam en Giessenlanden maatregelen nemen tegen wensballonnen. De 'vliegende lampionnen' zorgen voor brandgevaar in een gemeente met veel oude molens en boerderijen met rieten daken.

De SGP en GBM hebben dinsdagavond 21 februari tijdens de raadsvergadering van Molenwaard een initiatiefvoorstel ingediend.

Riet
SGP en GBM vragen het college om de verkoop en het gebruik van wensballonnen te verbieden. Bas de Groot (SGP): "Rond de jaarwisseling is een wensballon in de wieken van een molen terecht gekomen. We hebben veel cultuurhistorisch erfgoed in de gemeente. Molens en boerderijen, veelal bedekt met riet. Dat vat snel vlam."

Vuur
SGP en GBM willen middels hun voorstel iets doen aan de bescherming van cultuurhistorisch erfgoed in Molenwaard. "Een wensballon is vuur dat door de lucht heen gaat. Je moet er niet aan denken dat zo'n ballon met vuur op een boerderij of molen terechtkomt. Volgens de brandweer is een molen dan vaak niet meer te redden. Vanuit de molenaars is een serieuze roep gekomen."

Tweede Kamer
De twee Molenwaardse partijen willen dat ook buurgemeenten worden opgeroepen om in actie te komen tegen de ballonnen. De Groot: "En we moeten zelfs een verzoek doen aan de Tweede Kamer, zodat  ze de ballonnen landelijk gaan verbieden. Ze zijn ook nog eens een keer slecht voor het milieu."

Buurgemeenten
Burgemeester Dirk van der Borg reageerde positief op het voorstel. "Ik heb gisteren contact gehad met de burgemeester van Alblasserdam. Ook daar wordt op dit moment onderzocht hoe om te gaan met wensballonnen. Ik denk dat het verstandig is om samen met Alblasserdam op te trekken hierin. Ik zal er ook met mijn collega van Giessenlanden over spreken, vanwege onze samenwerking."

Veiligheidsregio
Gert Lems van de ChristenUnie stelde nog voor: "Probeer dit in onze hele Veiligheidsregio algemeen beleid te laten zijn."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden