• Wethouder Rozendaal opent de tentoonstelling op de Prins Florisschool.
• Wethouder Rozendaal opent de tentoonstelling op de Prins Florisschool.

Papendrechtse leerlingen leren over waterveiligheid

Algemeen 226 keer gelezen

PAPENDRECHT • Leerlingen van van de Prins Florisschool in Papendrecht hebben woensdag 8 februari een tentoonstelling over waterveiligheid bezocht die staat opgesteld in de hal van hun school.

De tentoonstelling is ontworpen door leerlingen van het Wellantcollege in Gorinchem. De leerlingen van groep 8 van de Prins Florisschool leerden veel over Waterveiligheid in regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Overstroming
Wethouder Jan-Nathan Rozendaal van Papendrecht opende de tentoonstelling door water te gieten op een grote 3D-landkaart. Zo liet hij Nederland overstromen. De kinderen konden zien zien hoe lang het duurt voordat hun eigen huis onder water loopt.

Tentoonstelling
De tentoonstelling 'Waterveiligheid' is ontworpen door studenten van de MBO-opleiding 'Watermanagement' van Wellantcollege Gorinchem. De studenten verzamelden de verhalen en de attributen rond waterveiligheid. Met de tentoonstelling reizen zij langs basis- en middelbare scholen in de regio. Op locatie vertellen zij het waterverhaal en laten zij interessante attributen zien: van muskusrattenvallen tot dwarsdoorsnedes van een dijk. 

Quiz
Met rood aangelopen wangen deden de leerlingen van de Prins Florisschool hun uiterste best om zo snel mogelijk een opblaasboot op te pompen. Elke sessie van de tentoonstelling eindigt namelijk met een quiz. Bij elk goed antwoord mag 10 seconden lang een opblaasboot worden opgepompt. Wie het eerst een drijfwaardige boot heeft, wint. Bij eerdere tests bleek al dat het oppompen zeer fanatiek wordt opgepakt. Dat was op de Prins Florisschool niet anders.

MIRT-onderzoek
De tentoonstelling is ontworpen in opdracht van de Gebiedsraad Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, naar aanleiding van het MIRT-onderzoek (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) voor deze regio. Dat onderzoek is uitgevoerd om voorbereid te zijn op de dijkversterkingen die hier de komende jaren gaan plaatsvinden. In november 2016 werd het eindrapport aangeboden aan de Deltacommissaris. 

Impact onderschat
In het MIRT-onderzoek is onder andere onderzocht hoe goed de inwoners weten wat er nu en in de toekomst gedaan wordt om de regio tegen hoogwater te beveiligen, en wat ze moeten doen als het toch fout zou gaan. Het blijkt dat het overgrote deel van de inwoners rekening houdt met toekomstige dijkversterkingen, maar dat de mogelijke impact daarvan wordt nog onderschat.

Twee doelen
Juist om dit 'waterbewustzijn' van de inwoners te vergroten, is gekozen voor samenwerking met Wellantcollege. Daarmee worden twee doelen bereikt: waterveiligheid krijgt extra nadruk in de opleiding Watermanagement én de rondreizende tentoonstelling bereikt de jeugd in de regio.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden