• Wim Vos (rechts) hoopt dat de gemeente het voorbestaan van de Kledingbank mogelijk maakt.
• Wim Vos (rechts) hoopt dat de gemeente het voorbestaan van de Kledingbank mogelijk maakt. Foto: Anne Marie Hoekstra

Toekomst Kledingbank Alblasserdam aan zijden draadje

Algemeen 846 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Kledingbank in Alblasserdam voorziet ongeveer honderd adressen van kleding, maar moet mogelijk sluiten. Er is te weinig geld om de huur van het pand te betalen.

Wim Vos, voorzitter van de Stichting Kledingbank Alblasserdam, is ontstemd over de houding van de gemeente. "Als we geen extra subsidie krijgen, kunnen we de deur sluiten. Per 1 oktober moeten we het laatste deel van de huur betalen. Als we nog 1.850 euro zouden krijgen, hebben we dit jaar gered. Ons voortbestaan is heel onzeker. Ik doe van alles voor de Kledingbank, maar heb geen zin er zelf geld in te steken als de gemeente voor tien miljoen het gemeentehuis verbouwt."

Extra kosten
In verband met de verhuizing begin dit jaar naar de ruimte van een voormalige fysiotherapiepraktijk aan de Randweg moest de Kledingbank extra kosten maken. "We moesten de ruimte inrichten, hebben onder andere kledingrekken en opbergkratten gekocht. Om wat extra geld binnen te brengen hebben we op markten gestaan om wat kleding te verkopen en een collectebus neergezet. Dat heeft 200 euro opgeleverd."

Onmisbaar instituut
Vos heeft nog hoop dat de gemeente toch over de brug komt. "Ik heb recent een vervelende brief naar de gemeente gestuurd en gevraagd: wanneer denken jullie antwoord te geven? Anders moeten we de raadsleden aanschrijven. De Kledingbank is uit sociale overwegingen een onmisbaar instituut."

"Als Alblasserdam zo druk is met armoedebestrijding, moet de Kledingbank daar ook onder vallen", aldus voorzitter Wim Vos. "Ik zou het een gênante vertoning vinden als het een discussie moet worden tussen raadsleden en het college. Het college moet gewoon vinden dat dit instituut bestaansrecht heeft."

Sponsoren zoeken
Bij de start kreeg de stichting 5.000 euro subsidie. Vanwege de verhuiskosten die de organisatie begin dit jaar moest maken, was dit niet voldoende. "Of we volgend jaar opnieuw subsidie krijgen, is ook onzeker. Zelf naar sponsoren zoeken is moeilijk. We hebben twaalf vrijwilligers, zij zijn druk met het sorteren van de kleding. Openstelling voor verkoop hebben we ook overwogen, maar we hebben besloten dat dit jaar nog niet te doen. Maar zelfs als we dit zouden doen; daar haal je ook de volledige huur niet mee binnen. Bij kringloopwinkels kun je ook gebruikte kleding kopen. Dan zit je in de sfeer van tientjes of vijf euro."

Stichting geworden
De Kledingbank bestaat al jaren, maar is pas sinds vorige zomer officieel een stichting. "We zijn voortgekomen uit een initiatief van vrijwilligers van de Voedselbank die het erbij deden. Het groeide. Om subsidie te kunnen krijgen moesten we een stichting worden."

Opslagruimte
Aanvankelijk was de Kledingbank gehuisvest in gebouw De Poort. "Daar moesten we uit omdat het gebouw een andere bestemming krijgt en we hadden er geen opslagruimte. Na elke opening moesten we alles opruimen. Ik ben elke denkbare ruimte langs gegaan, maar nergens was een geschikte plek te huur. Toen zijn we hier terecht gekomen, in de vroegere praktijkruimte van een fysiotherapeut."

Geen antwoord
In De Poort was de Kledingbank slechts eens in de twee weken aanwezig. Vos: "De huur van dit pand hebben we de hele week. Voordeel is dat we ook op andere dagen kunnen sorteren, als het druk is. Het verschil in huur hadden we aangevraagd als subsidie bij de gemeente. Maar we hebben nog geen antwoord en de ambtenaar heeft negatief geadviseerd." Een lichtpuntje was er vorig jaar: "Van ondernemersvereniging De Noord kregen we 2000 euro."

Klantenkring verdubbeld
Mensen die bij de Kledingbank kleding en schoenen mogen uitzoeken, zijn klanten van de Voedselbank en bijstandsgerechtigden. Die laatste groep maakt nog maar kort gebruik van de voorziening. "Onze klantenkring is hierdoor verdubbeld. Eens in de zes weken mogen ze wat kledingstukken uitzoeken. Er zijn ook gezinnen met kinderen bij."

Kleding doneren
De Kledingbank is elke woensdag geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Mensen kunnen er dan ook schone en onbeschadigde kleding brengen. Wie kleding wil laten ophalen, kan mailen naar: f2hwimvos8181@hetnet.nl.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 22 uur geleden
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws gisteren
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden