Een extra milieuvriendelijke Euro 6-vrachtwagen met silent-modus, gefotografeerd voor het kasteel.
Een extra milieuvriendelijke Euro 6-vrachtwagen met silent-modus, gefotografeerd voor het kasteel.

Directeur Kasteel Meeuwen gaat in tegen Altenatuur

Algemeen 1.788 keer gelezen

MEEUWEN • Directeur Frits van de Vendel heeft geen goed woord over voor Altenatuur, die zich verzet tegen de komst van een mestverwerker bij Kasteel Meeuwen.

Volgens Van de Vendel berust het offensief dat de natuurbeschermingsvereniging o.a. via de media voert op verkeerde informatie. Zo zou de mest die Kasteel Meeuwen wil verwerken Roundup en andere schadelijke stoffen bevatten en zou de omgeving overlast hebben van de extra verkeersbewegingen die de komst van de mestverwerker met zich mee brengt. "We vinden dat een dergelijke grootschalige mestverwerker niet in een dorpje thuishoort, maar op een industrieterrein", liet Altenatuur weten in Het Kontakt.

Geen verstand van
"Ze hebben er helemaal geen verstand van. Ze willen alleen maar tegen ons aanschoppen", zegt Van de Vendel. "Er zitten helemaal geen Roundup-resten in mest. Een varken of koe drinkt geen Roundup. Daar kunnen wij toch niet mee aankomen bij de agrariërs bij wie wij de mest en straks ook kunstmestvervanger leveren?"

Daarnaast komen bij de productie van de kunstmest in Meeuwen geen CO2 en fijnstof vrij, benadrukt de directeur van Kasteel Meeuwen.

Schoon water
"In tegenstelling tot bij bedrijven die chemische kunstmest produceren, want daar komt juist veel CO2 bij vrij. Uit de mestverwerking komt naast kunstmestvervanger ook schoon drinkwater vrij. Dat water is zo schoon dat je het kan drinken. Dit wordt constant gemeten en gecontroleerd door het waterschap. Daarvan hebben we de vergunning al ontvangen en ook van de Natuurbescherming hebben we de vergunning al binnen. Dat is niet zo vreemd, want het gaat om een milieuvriendelijke installatie."

Dat Meeuwen geen geschikte locatie zou zijn voor een kunstmestverwerker is volgens Van de Vendel eveneens onzin. "Bij ons op het terrein hebben we al 40 jaar mestopslag, dus er wordt al bijna een halve eeuw mest naar onze opslag gereden en daarvandaan weer uitgereden op landbouwgrond in het Land van Heusden en Altena. Ook heel veel veehouders in dit gebied hebben de verplichting om hun overschot aan mest te laten verwerken en dat percentage wordt door de overheid ieder jaar verhoogd."

Naast de onjuiste informatie die Altenatuur de wereld in helpt, ergert Van de Vendel zich ook aan hoe de agrarische sector door de natuurbeschermingsvereniging weggezet wordt. "Wij zouden nooit de natuur kapot willen maken, want daar zijn wij van afhankelijk. Alles wat wij doen met gewassen en landbouwgrond, dát is natuur. Wij zetten ons ook in voor weidevogelbescherming. We doen meer voor de natuur dan die natuurclub, maar dat hoor of zie je nergens terug."

Goed gesprek
Het liefst zou Van de Vendel zijn verhaal in een goed gesprek met Altenatuur willen delen, maar hij zegt dat uitnodigingen van zijn kant worden afgewezen. "Altenatuur is wel een keer langs geweest, maar toen kreeg ik te horen dat de vereniging tegen bebouwing in het buitengebied is. En dat is vreemd, want één van de leden wil wél een bed and breakfast bouwen in het buitengebied van Babyloniënbroek."

VVD Aalburg
Op politiek vlak krijgt het betoog van Van de Vendel steun van de Bert Bouman, fractievoorzitter van de Aalburgse VVD. Hij beticht Altenatuur en ook Progressief Altena van 'bangmakerij'. "Je moet de mensen wel de waarheid vertellen", stelt de Genderenaar, die zich naar eigen zeggen goed heeft laten voorlichten door Van de Vendel. "Ik ben mij bewust van goed rentmeesterschap, maar de natuur is nog altijd dienstbaar aan de mens en niet andersom. Je moet ondernemers niet op een oneerlijke manier tegenwerken."

Van de Vendel is blij met het tegengeluid. "Maar ik heb nog geen boer of burger gesproken die een probleem maakt van onze plannen. Als ze bij Altenatuur zo doorgaan, maken ze veel vijanden."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De jaarmarkt wordt uitgebreid met Summer Beats Wijk en Aalburg.
Jaarmarkt Wijk en Aalburg dit keer een dag langer: muziek en foodtrucks op vrijdagavond Nieuws 4 mei, 09:24
• Trompettist Thomas Gansch.
Wereldberoemde trompettist komt naar Hank voor jubileumconcert van Altena Brass Nieuws 3 mei, 18:41
• Aan de zuidkant van Genderen moeten 63 nieuwe woningen komen.
Bouw 63 woningen Genderen-Zuid laat langer op zich wachten: CDA en VVD teleurgesteld Nieuws 3 mei, 17:15

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden