Afbeelding

Woudrichem trekt voorstel voor azc terug

Algemeen 413 keer gelezen

WOUDRICHEM • Het Woudrichems college heeft dinsdagavond het voorstel om de komst van een asielzoekerscentrum binnen de gemeentegrenzen te onderzoeken weer terug genomen.

De vijf raadsfracties waren het al snel min of meer eens: 300 vluchtelingen voor een periode van tien jaar op één van de door het college voorgestelde locaties is iets teveel van het goede. CDA-fractievoorzitter Wendy van Ooijen verwoordde het gevoel dat raadsbreed leeft al in eerste termijn: "Onderzoek ook of minder vluchtelingen, meer locaties en een kortere termijn mogelijk zijn en maak dat bespreekbaar bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)." 

Toen burgemeester Arie Noordergraaf na een korte schorsing bekend maakte dat het voorstel op een later moment in aangepaste vorm terugkeert op de raadsagenda, steeg er gejuich en applaus op van de publieke tribune, die helemaal volgepakt zat met inwoners van voornamelijk Andel. 

Inspreken
Wanneer het naar verwachting afgeslankte voorstel terugkeert in de gemeenteraad is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat mensen dan opnieuw kunnen inspreken. 

Dinsdagavond mochten eerst twintig sprekers hun zegje doen over de mogelijke komst van een azc naar de gemeente Woudrichem. Veruit het grootste deel van die sprekers kwam uit Andel, één van de vooralsnog vier locaties die het college van B&W op het oog heeft. 

De tegenargumenten varieerden van het gebrek aan draagvlak, het grote aantal vluchtelingen ten opzichte van het inwoneraantal van Andel en de veiligheid voor vrouwen en kinderen tot een 'de grenzen moeten dicht' van PVV-Statenlid Willem Bakker en de trauma's waar veel vluchtelingen mee zouden kampen. 

Helikopters
Een psychologiestudente die insprak vroeg zelfs om het COA erop te wijzen dat die oorlogstrauma's wel eens naar boven zouden kunnen komen bij een van de oefenvluchten met helikopters in de regio.

Er was ook kritiek op de wijze van communiceren van wethouder Paula Jorritsma en burgemeester Noordergraaf, die die portefeuille van de Progressief Altena-wethouder heeft overgenomen. Beiden boden hun excuses aan, maar voor VVD en Gemeentebelangen was dat niet genoeg. Zij richtten hun pijlen nog eens op Jorritsma. 

"Ik ben heel erg boos over hoe het proces gelopen is", zei Martin van Dijk van Gemeentebelangen. "U heeft in de Biesboschregio beloftes gedaan, maar niet namens ons als raad. Het zou u sieren als u terug durft te komen op de gemaakte afspraken over de verdeling van statushouders en vluchtelingen, ook al betekent dat dat u terug moet naar de commissaris." Eerder had Jorritsma Robert van Dijk (VVD) en René Hoegee (GB) al uitgenodigd voor een onderling gesprek.

Voorstanders van een azc in de gemeente Woudrichem waren er dinsdagavond ook. Zo trok één inspreker uit Andel de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog en Bevrijdingsdag. Hij vertelde het verhaal van zijn opa, die als 15-jarig jochie gered werd door de geallieerden. "Waar zouden uw eigen ouders en u en ik nu zonder hen geweest zijn?", hield hij de aanwezigen voor. "Ik ben ook verantwoordelijk voor de vrijheid van mijn medemens. Als een meerderheid zonder voorwaarden tegen een asielzoekerscentrum is, dan betekent die vrijheid helemaal niets. Ik zeg volmondig ja tegen een azc." 

Grote uitdagingen
Wel noemde hij de integratie en de veiligheid 'grote uitdagingen' voor het college. Een andere voorstander probeerde zich voor te stellen hoe het zou zijn als hij zelf zou moeten vluchten voor oorlog en geweld.

Overigens verliep de raadsvergadering op het Woudrichemse gemeentehuis zonder incidenten. De publieke tribune en een deel van de hal van het gemeentehuis zaten vol, maar tijdens het debat, de schorsing en na afloop bleef het rustig. 

"Ik heb waardering voor de manier waarop wij vanavond met elkaar spreken", zei Noordergraaf dan ook. Hij zei verder dat hij goed geluisterd had, waarop een man uit het publiek vroeg hoe serieus hij de insprekers en de bezorgde inwoners van de gemeente nu daadwerkelijk gaat nemen.

Noordergraaf: "Heel serieus, maar dat betekent niet dat je altijd je zin krijgt. Zo eerlijk moeten we zijn. Maar als straks uit onderzoek blijkt dat een azc in Woudrichem om welke reden dan ook niet kan, gaan we opnieuw in gesprek met de Biesbosch-regio. Er is nog niks besloten."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden