Hans Gebuis krijgt de bronzen zeearend overhandigd.
Hans Gebuis krijgt de bronzen zeearend overhandigd. Foto: Teus Admiraal

Biesbosch Natuurprijs 2017 voor fotograaf Hans Gebuis

Algemeen 343 keer gelezen

WERKENDAM • Natuurfotograaf Hans Gebuis heeft donderdagmiddag de Biesbosch Natuurprijs 2017 uitgereikt gekregen.

Gebuis heeft zich ruim 35 jaar ingezet voor behoud, bescherming en ontwikkeling van de Biesbosch als bijzonder natuurgebied. Vogelbeschermer Gerard Ouweneel, die regelmatig met Hans Gebuis optrok, overhandigde in het Biesbosch MuseumEiland de bronzen sculptuur van een zeearend aan de winnaar.

In de jaren 70 maakte Hans Gebuis als fotojournalist voor het eerst kennis met de Biesbosch. Zijn werkgever Sijthoff Pers, van onder andere het Rotterdams Nieuwsblad en het Dordrechts Nieuwsblad, wilde de krant aantrekkelijker maken voor zijn lezers door veel foto's uit de streek te publiceren, met een nadruk op de regionale natuurgebieden.

In deze hoedanigheid kwam Hans Gebuis in contact met Biesboschnestor Tom Lebret, die in die tijd voor Vogelbescherming vogels inventariseerde en toezicht hield op de vogelstand.

Bewaker
Gebuis volgde Lebret uiteindelijk ook op als bewaker van de Biesbosch. Gebuis ontwikkelde zich daarnaast tot een veelzijdig en toonaangevend natuurfotograaf en zijn werk werd zowel in nationaal als internationaal befaamde tijdschriften gepubliceerd. In 1983 was Hans Gebuis betrokken bij de oprichting van de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht (Biesbosch) en in al die jaren heeft hij ook steeds als oog, oor en geweten van de Biesbosch gefunctioneerd.

"Zonder zijn nimmer aflatende kritische kijk op zaken en zijn vooruitziende blik, was er van de Biesbosch heden ten dage waarschijnlijk niets meer over geweest dan een pretpark", aldus de jury.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden