Afbeelding

Altenatuur: 'Veel meer weidevogelnesten gevonden'

Algemeen 257 keer gelezen

REGIO • Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur heeft dit jaar een spectaculaire groei in het aantal gevonden weidevogellegsels geconstateerd.

Werd in 2016 met 551 legsels voor het eerst een klein dipje geconstateerd, dit jaar overtreft het aantal alle vorige jaren dat er in het Land van Altena naar weidevogelnesten gezocht wordt. In 2017 werden 651 nesten gevonden. "Een enorme toename", stelt Altenatuur.

De kieviten waren er dit voorjaar vroeg bij. Op 11 maart al werd het eerste nest in deze streek gevonden. Omdat het voorjaar van 2017 bijzonder droog verliep, konden de boeren al vroeg hun percelen bewerken. Precies op het moment waarop de kieviten begonnen te broeden.

Toch hebben veel kievitspulletjes kans gezien tussen de vele bewerkingen door een veilig heenkomen te vinden, weet Altenatuur. "Want er zijn dit jaar opvallend veel bijna vliegvlugge kievitskuikens op de akkers gesignaleerd."

Verklaarbaar
De groei van het aantal gevonden nesten is enerzijds opmerkelijk, maar ook wel verklaarbaar, aldus de natuurbeschermingsvereniging. Met vijftien nieuwe vrijwilligers kon het zoekgebied uitgebreid worden en rondom Veen is er een nieuwe loopgroep gevormd.

Daarnaast zochten ook precies vijftien nieuwe boeren contact met de weidevogelgroep, omdat ze nesten van weidevogels vonden. De vorig jaar aangelegde 'plasdrasweilanden' zijn een groot succes en mede de oorzaak van het grote aantal legsels van kwetsbare soorten, zoals als de grutto, de wulp en de tureluur. 

Dat de weidevogelstand na bijna twintig jaar stabiliseert laat onder andere de loopgroep in Hank zien. Daar is het aantal broedgevallen in een jaar tijd exact verdubbeld op precies dezelfde hoeveelheid hectaren.

Motivatie
"De motivatie van boeren, loonwerkers en vrijwilligers om weidevogelnesten te sparen is bijzonder groot en ook de samenwerking met het Brabants Landschap, de ANV en gebiedscoördinator Meeuwis Millenaar is optimaal", stelt Altenatuur tevreden vast.

"Na bijna twintig jaar is weidevogelbescherming in het Land van Altena een vanzelfsprekendheid aan het worden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden