Ron en Marianne Koorengevel, met het beeld liggend op de achtergrond.
Ron en Marianne Koorengevel, met het beeld liggend op de achtergrond. Foto: Hannie Visser-Kieboom

Beeld Maropol te zien op Lowlands

Algemeen 1.088 keer gelezen

WERKENDAM • Met man en macht wordt door Maropol uit Werkendam gewerkt om het beeld 'Mikkel' van kunstenaar Tom Claassen tijdig gereed te hebben voor de 25e editie van Lowlands.

Zelfs de vakantie van Marianne en Ron Koorengevel werd stevig ingekort om het beeld dinsdagmorgen om half negen af te leveren op het festivalterrein op Biddinghuizen. Lowlands begint vrijdag. Drie maanden geleden stond Tom Claassen op de stoep bij het bedrijf in Werkendam, het echtpaar Koorengevel werkte al eerder met hem samen.

Waanzinnig leuke dingen
"Hij maakt echt waanzinnig leuke dingen, ik werk graag met hem", zo vertelt Ron Koorengevel. Claassen maakt Nederland graag een beetje vrolijker met zijn vaak vertederende beelden, zoals de elf meter hoge olifanten bij Almere, een nijlpaard bij IJburg en konijnen bij de Kunsthal in Rotterdam. De mallen voor de konijnen werden ook al bij Maropol gemaakt.

Claassen maakte voor 'Mikkel', een beeldje van klei, dat vervolgens 3D werd ingescand. Daarna begon het werk bij Maropol, zoals het bouwen van een metalen frame en het op maat frasen van de piepschuim blokken. Daarna werd het beeld zilvergrijs gespoten.

Ridderfiguur
Mikkel stelt een ridderfiguur voor en is opgebouwd uit reuze kiezelstenen, die samen een meer dan tien meter hoog beeld vormen. En daar ligt juist een stevige uitdaging voor Maropol, zo vertelt Ron Koorengevel vrijdagmiddag in zijn loods.

"We hadden het beeld buiten opgebouwd om het hoofd erop te monteren. De ingehuurde kraan van dertien meter bleek echter te kort, zodat we een kraan van achttien meter moesten inhuren. Vanwege de kans op regen hebben we het beeld vervolgens weer liggend in de loods geschoven om verder af te werken. Zo moeten de armen nog passend gemaakt worden en moet zijn hoofd nog verder worden afgewerkt."

Dat wordt nog een stevige klus voor het bedrijf, ook het vervoer naar Biddinghuizen en de opbouw bij Lowlands vergt nog veel werk. "We moeten dinsdagmorgen om half negen beginnen met de opbouw, daar heb ik een heel draaiboek voor gemaakt", zo vertelt Marianne Koorengevel, die ook het regelen van het vervoer voor haar rekening neemt. Zo worden de armen en het hoofd straks apart van het lijf van Mikkel vervoerd. "Anders werd het beeld te groot en mag je het alleen met speciaal transport in de nacht vervoeren". Het beeld weegt zo'n acht ton, mede vanwege de staalconstructie in zijn lijf.

Museum de Fundatie
Het ontwerp van Tom Claassen wordt gemaakt in opdracht van Lowlands én Museum de Fundatie in Zwolle. Na afloop van Lowlands krijgt het beeld een plek in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis in Heino, onderdeel van Museum de Fundatie. Het beeld keert zowel in 2018 en 2019 terug naar Lowlands.

Hannie Visser-Kieboom

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een auto en vrachtwagen kwamen in botsing.
Ongeluk op Bandijk in Werkendam: auto en vrachtwagen komen in botsing 112 26 apr, 18:47
• Wethouder Hans Tanis en Goof van Vliet bij het geplaatste insectenhotel.
Gloednieuw appartementencomplex 'Poort van Woudrichem' geopend: 'Het resultaat mag er zijn' Nieuws 26 apr, 17:50
• De gedecoreerden gingen vrijdagmiddag met z'n alle op de foto.
Van klusjesman tot buschauffeur: Deze elf Altenaren kregen een lintje Nieuws 26 apr, 15:09

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden