Tjerk en Linda de Regt met hun drie kinderen.
Tjerk en Linda de Regt met hun drie kinderen.

'Gezellige en leerzame' Boerenerfdag dit jaar in Hank

Algemeen 2.280 keer gelezen

HANK • Op akkerbouwbedrijf De Muggenwaard van Tjerk en Linda de Regt in Hank vindt zaterdag 19 augustus de ZLTO Boerenerfdag plaats.

"Het is elk jaar weer even de vraag welke sector we nemen. We hebben deze keer voor de akkerbouw gekozen, omdat deze sector al een aantal jaren niet aan de beurt is geweest", legt Gerben van Giessen, bestuurder van ZLTO Altena-Biesbosch, aan de keukentafel bij familie De Regt de keuze uit.

Leuk
"Er is gevraagd of het deze keer bij ons mocht zijn. We vonden het leuk onze sector zo te mogen promoten", vult Linda aan. Het moderne akkerbouwbedrijf teelt friet-en tafelaardappelen, gele en rode zaai-uien, suikerbieten, vezelvlas, tarwe, graszaad, wortelen, cichorei en knolselderie. Tjerk en Linda de Regt stellen hun bedrijf bedrijf graag open voor het publiek. "Er gebeurt nogal wat voor een product in de schappen ligt of op tafel staat. We zullen proberen het proces zo beeldend mogelijk uit te leggen", zegt Tjerk.

Hij zal laten zien hoe landbouwproducten door een hightech koelsysteem gedroogd en bewaard kunnen worden. Altijd al graag willen weten hoe linnen uit vlas gemaakt wordt? Tijdens de Boerenerfdag wordt het uit de doeken gedaan. Ook in de akkerbouw is er sprake van voortschrijdende technieken.

Zelfs de drone heeft er zijn intrede gedaan. "Met behulp van een drone kunnen we zien waar het op een perceel goed groeit of minder groeit. Vervolgens kunnen we met bepaalde technieken zien hoeveel en waar kunstmest ergens toegevoegd moet worden", vertelt Tjerk.

Standhouders
Rondom en in de bedrijfshallen van De Regt geven nog zo'n 35 standhouders acte de présence. Van Giessen: "Met een gezellige en leerzame dag willen we jong en oud laten zien wat onze boeren en tuinders doen. Verschillende lokale ondernemers in streekproducten en organisaties stellen zich voor. Er is alle gelegenheid om vragen te stellen over hoe agrariërs te werk gaan."

Ook voor de kinderen kan het een aangenaam moment zijn. "Ze kunnen spelenderwijs ontdekken waar al die lekkere en mooie natuurproducten vandaan komen. De allerkleinsten kunnen zich uitleven op een springkussen, een ponyritje maken of cavia's knuffelen in de knuffelhoek." 

Natuurlijk kunnen er ook een aantal producten aangeschaft worden. Wat te denken van een lekker stukje boerenkaas, een pot honing en biologische groenten? Boerenerfdag 2017 is van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Locatie Kortveldsesteeg 1-3 in Hank. Voor gratis parkeergelegenheid is gezorgd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden