Afbeelding

Politie: 'We hebben hier geen megaprobleem'

Algemeen 1.947 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Drank- en drugsgebruik onder jongeren heeft nadrukkelijk de aandacht in Aalburg, waar cijfers laten zien dat de problematiek groter is dan elders in West-Brabant. Maar is dat wel zo? En wat kun je doen om te zorgen dat jongeren verantwoord omgaan met alcohol en wegblijven van harddrugs?

Gisteren het verhaal van Esther van Leeuwen, hieronder doet Janneke van Breemen - Bareman van de politie haar verhaal.

Janneke van Breemen - Bareman baarde vorige maand opzien door voor de Aalburgse gemeenteraad te betogen dat de jeugd verbraaft. Een opvallende uitspraak tussen de verhalen van het Willem van Oranje College en de GGD, die met cijfers liet zien dat de alcohol- en drugsproblematiek onder Aalburgse jongeren hoger ligt dan gemiddeld.

Een uitspraak nota bene van een operationeel expert wijkagent, zoals dat zo mooi heet, van de politie Zeeland-West-Brabant. "We hebben hier geen megaprobleem", zegt ze ook nu weer.

De Kwinter
"Cijfers zeggen niet alles. Met oud en nieuw hadden we bijvoorbeeld meer vervelende jeugd in Rijswijk dan in Veen, maar daar gaat nu eenmaal alle aandacht naar uit. Of neem de sluiting van De Kwinter in Werkendam. Sindsdien krijgen we meer meldingen van overlast door jeugd, omdat die geen plek meer heeft. De Dokvijver wordt weer populair en er worden gripzakjes en lege bierflesjes in het dorp gevonden. Betekent dat dat meer gebruikt wordt dan in Aalburg of Woudrichem? Ik denk het niet. Voorheen zag je dit alleen niet en werd het dus ook niet gemeld."

Dat betekent volgens Bareman niet dat er in het Land van Heusden en Altena en in Aalburg in het bijzonder geen vuiltje aan de lucht is. Iedere twee weken zit ze met de wijkagenten uit het gebied om tafel om alle meldingen inzichtelijk te maken en om te bezien of de juiste capaciteit aan de juiste problemen wordt besteed.

"De wijkagenten kunnen bij mij niet aankomen met dat er de afgelopen twee weken niets gebeurd is en dat weten ze zelf ook wel", zegt ze lachend. De wijkagenten werken veel aan hun zichtbaarheid, legt ze verder uit. "Bijvoorbeeld door hun gezicht te laten zien tijdens evenementen. Of door zelf de controles bij verlofhouders uit te voeren. Doordat je achter de voordeur komt, kom je veel te weten over wat er speelt in een wijk of dorp."

Jeugdwijkagent
In de persoon van René Roosenbrand heeft de politie zelfs een echte jeugdwijkagent in dienst. "Hij geeft presentaties op scholen en is goed thuis in de social media. Nu hij hier werkt hebben we beter zicht op jongeren en hun middelengebruik. En René heeft goed contact met de jeugd. Als je normale interesse toont, krijg je ook oprechte verhalen."

Met andere woorden: heb een beetje vertrouwen in de volwassenen van morgen. "Het zegt al genoeg dat feestgangers - in een tijd waarin joints, GHB en een pilletje normaal zijn geworden - hun pilletje op een festival laten testen in een tent van Novadic-Kentron. Dan hebben ze in ieder geval op veilige manier een leuke avond."

Ze vergelijkt het Land van Heusden en Altena met Zeeuws-Vlaanderen, waar ze zelf opgroeide. "Ook bij ons had je zuipketen en ook daar werd veel gedronken. Gemiddeld genomen is de jeugd van tegenwoordig beter opgeleid dan vroeger en hebben ze meer kansen. Het gaat er juist om dat we de probleemgevallen tijdig eruit pikken."

Signaal
Dat doet dus de wijkagent - 'de spin in het web van alle partners en burgers in zijn wijk', aldus Bareman - nu samen met de gemeente, scholen en verenigingen. Allemaal houden ze hun ogen open, bedacht op dat ene signaal om hulp, zodat het net zich sluit om die persoon te helpen.

"De kunst en het moeilijke is om dat signaal op te pikken", weet Bareman. "Het is hier geslotener dan in een stad. Er wordt ook veel binnen een gemeenschap zelf opgelost." Aan de andere kant: als niemand de wijkagent in vertrouwen neemt, weet hij ook niet dat er problemen zijn. Dat probeerde ze ook uit te leggen in haar presentatie aan de gemeenteraad. In 2016 kreeg de politie maar één melding binnen van openbare dronkenschap. "Terwijl je mij niet kan vertellen dat er vorig jaar maar één persoon dronken is geweest. Heb je maar een gevoel dat er iets niet in de haak is, meld het dan bij de politie. Het is aan ons om die melding te onderzoeken."

Imago
Het is een oproep die ook burgemeester Fons Naterop de laatste tijd veel gedaan heeft, maar wat dat betreft heeft de politie haar imago niet mee. Mensen hebben vaak het gevoel dat er niets gedaan wordt met hun melding en de roep om meer blauw op straat klinkt in Altena al jaren.

"De politie heeft altijd meer aanbod dan dat ze kan afwerken, of het nou op het platteland is of in de stad", werpt Bareman tegen. "Je lost problemen sowieso niet op door maar een legertje agenten neer te zetten. We moeten ze juist inzichtelijk maken. Dat is niet alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente of de politie, maar van ons allemaal."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws 17 apr, 10:53
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden