Esther van Leeuwen.
Esther van Leeuwen. Foto: Teus Admiraal

Aalburgse zorgconsulente: 'Elk kind heeft sturing nodig'

Algemeen 2.095 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Drank- en drugsgebruik onder jongeren heeft nadrukkelijk de aandacht in Aalburg, waar cijfers laten zien dat de problematiek groter is dan elders in West-Brabant. Maar is dat wel zo? En wat kun je doen om te zorgen dat jongeren verantwoord omgaan met alcohol en wegblijven van harddrugs?

Twee partners uit de zogenoemde 'ketenaanpak', waarbij gemeente, politie, scholen en verenigingen de handen ineen slaan, doen hun verhaal. Allereerst het verhaal van Esther van Leeuwen.

Esther van Leeuwen heeft voorbeelden te over van hoe het mis kan gaan met jonge mensen. Zoals die keer dat de Aalburgse zorgconsulente een 14-jarige jongen, suf van de drank, uit de sloot moest halen. Of toen ze bij een afscheidsfeestje een paar kratjes bier in een hoek opgestapeld zag staan, terwijl deze aanstaande brugklassers het afscheid van de basisschool vierden.

Valse identiteitskaart
En dankzij internet weet iedere minderjarige hoe je een valse identiteitskaart moet maken om aan drank te komen. "Wist jij dat toen je 14 was? Ik niet, hoor. De wereld is groter en vrijer geworden." Van Leeuwen zegt het overigens zonder enig gevoel van weemoed, want als iemand begrijpt dat tijden veranderen en dat jongeren hun grenzen opzoeken, dan is zij het wel. Voordat ze binnen het Aalburgse zorgteam - waar ze samen met haar collega's gezinnen met zorg- en hulpvragen ondersteunt en adviseert - ging werken, was ze jongerenwerker.

"Jongeren zijn mijn passie en ik krijg van cliënten terug dat ik de taal van de jeugd spreek." En over het algemeen is het goed gesteld met de Aalburgse jeugd, constateert ze. "De meesten hebben hun school, hun sport, kerk of andere vrijetijdsbesteding. Maar het gaat ook op veel vlakken mis. Elk kind heeft sturing nodig. Krijgt het die niet, dan liggen verleidingen op de loer."

Drank en drugs zijn daarvan de twee bekendste. "Maar in het leven van een kind spelen wel 101 dingen en daar kunnen wij vanuit het zorgteam bij helpen. Daarbij kijken we altijd naar een stukje opvoeding. Er is al winst te behalen door ouders handvatten mee te geven hoe ze het beste om kunnen gaan met hun puber."

Leidend
Ouders zouden wel wat meer leidend mogen zijn, stelt Van Leeuwen. "Opvoeden betekent wel wat, je moet er als ouder tijd en moeite in stoppen. Je mág als ouder je kind ook regels meegeven, want het kan nog niet alleen de wijde wereld in. Probeer met ze te sparren. Geef aan dat er meerdere richtingen op de rotonde zijn."

Maak jongeren ook weerbaarder, luidt het advies verder, want als het misgaat, komt dat vaak door groepsdruk. "Geef ze kennis mee over alcohol en drugs en praat erover. Het is stoerder om nee te zeggen, dan om toch maar een slok uit die fles te nemen omdat anderen het ook doen."

Ook zouden ouders kritischer mogen zijn op alcoholgebruik op jonge leeftijd. "Als één of twee glazen bier op 12-jarige leeftijd geen kwaad kunnen, denk er dan eens over na wat dat betekent als je zoon of dochter 16 is. Vaders en moeders denken dat het allemaal wel meevalt, maar jongeren gaan juist meer drinken. Als ouders hierover niet willen nadenken, trek je sowieso aan een dood paard."

Dat de cijfers voor alcohol- en drugsgebruik onder jongeren hier hoger liggen dan in andere gemeenten in West-Brabant komt volgens sommige politieke partijen, doordat er in Aalburg weinig te beleven valt voor de jeugd. "We hebben genoeg aangeboden", zegt Van Leeuwen, die ook betrokken was bij jongerencentrum EFS, tegenwoordig BuBeClu.

Kermistent
"Je kan een hele kermistent optuigen, maar jongeren bepalen zelf wel wat ze willen doen en waar ze heen gaan. Het is bovendien niet de taak van de gemeente om die kinderen op het rechte pad te houden."

Wel is daar de ketenaanpak, waarbinnen de radertjes van de gemeente, politie, scholen en verenigingen in elkaar grijpen om alcohol- en drugsgebruik en andere misstanden onder jongeren aan te pakken. Van Leeuwen is erg te spreken over de nieuwe werkwijze en wijst op de korte lijnen tussen de verschillende instanties. "De school signaleert bijvoorbeeld dat een van haar leerlingen net om de hoek buiten het schoolplein staat te blowen. Voorheen kon de school daar niet zoveel mee, want het is niet op het terrein van de school. Nu wordt de zorg omtrent een jongere gedeeld met de politie en met het zorgteam, die ook contact zoeken met de ouders om het probleem op te lossen."

De chemie tussen de betrokken partijen is bovendien goed, merkt ze op. "Iedereen heeft hart voor de zaak en dat is ook nodig, want dit is geen 9-tot-5-baan. Als ik 's nachts gebeld wordt, is dat niet voor een wissewasje. Dat tekent ook het vertrouwen dat we binnen de keten in elkaar hebben. Je moet kunnen overdragen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt." Datzelfde geldt voor de verhoudingen in het zorgteam. "Ik mag dan wel jeugd als expertise hebben, maar ik doe het niet alleen. Schrijf je dat wel op?"

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden