Afbeelding

Andelse geitenhouder: 'Besluit provincie heel beroerd'

Algemeen 549 keer gelezen

ANDEL • De provincie Noord-Brabant stemde begin juli in met de plannen om de veehouderij versneld te veranderen. En dat heeft ingrijpende gevolgen voor boeren. Johan van 't Sant, die op melkgeitenhouderij en ijsboerderij 't Boerenhof in Andel 600 melkgeiten houdt, vindt de beslissing, zoals die nu genomen is, heel beroerd.

"Als ik al in 2022 aan alle eisen moet voldoen, betekent dat dat ik de deuren van mijn bedrijf zal moeten sluiten."

Kern van de voorstellen is het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Voor boeren betekent dit dat zij al in 2022 moeten voldoen aan nieuwe, strengere milieuregels. Eerder was met de agrarische sector afgesproken dat zij in 2028 aan de nieuwe normen zouden voldoen.

Naar voren gehaald
Het college van VVD, SP, D66 en PvdA heeft de datum echter naar voren gehaald. Dit brengt veel boeren in de problemen omdat zij versneld extra moeten investeren.

Iets waar ook geitenboer Van 't Sant tegenaan loopt.

"2028 was voor mij geen probleem geweest. Dan ben ik met pensioen en ik heb geen opvolger. 2022 komt gewoon te vroeg. Als ik aan alle eisen moet voldoen, moet ik investeren in bijvoorbeeld nieuwe stallen en dat kost veel geld. Die investering verdien ik in de korte periode tot aan mijn pensioen nooit terug."

Daarbij komt dat er gekeken wordt op dierniveau, niet op bedrijfsniveau. "Dat betekent dat voor het terugbrengen van uitstoot gekeken wordt per dier, niet per bedrijf. Dus als ik zou zeggen 'ik breng mijn huidige veestapel van 600 geiten terug naar 100', dan maakt dat niets uit. Dan nog moet ik alle aanpassingen doorvoeren."

Draagvlak ontbreekt
Het CDA heeft tegen de plannen gestemd en een motie van afkeuring ingediend.

Statenlid Ton Braspenning: "Voor deze plannen ontbreekt niet alleen draagvlak, de plannen zijn ook tegengesteld aan wat we willen bereiken. Oók het CDA wil een duurzame landbouw van familiebedrijven, geworteld in de lokale samenleving. Maar deze voorstellen leiden niet tot minder schaalvergroting, maar méér. Leiden niet tot minder intensivering, maar méér. Leiden tot een ongelijk speelveld en tot marktverstoring. Bovendien begrijpt het CDA niet waarom nu wel dit ingrijpende pakket moet worden doorgedramd, terwijl er nog geen zicht is op verzachtende en compenserende maatregelen. Dit geeft nóg meer onzekerheid bij ondernemers."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden