Waterfront De Veene werd op spectaculaire wijze geopend.
Waterfront De Veene werd op spectaculaire wijze geopend. Foto: Teus Admiraal

'Droomproject' in Veen nu echt van start

Algemeen 700 keer gelezen

VEEN • In Veen was het woensdag feest en dat op het voormalige terrein van voetbalvereniging Achilles. Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg gaf het startsein voor de bouw van 26 luxe woningen in de uiterwaarden. Daartoe mogen miljoenen liters Maaswater landinwaarts stromen en ontstaat een woonwijk met een privéhaven voor ieders deur.

Waterfront De Veene werd ten overstaan van genodigden, kopers en belangstellenden op spectaculaire wijze geopend met een wervelende show door een professioneel flyboardteam.  

Zeebenen
Opgestuwd door water werd een wervelende show ten beste gegeven, waarbij halverwege Petri Bax (dochter van een van de projectontwikkelaars, red.) gewaagd en gedurfd hoog boven het water mee danste op vrolijke muzikale klanken. Een stralende Petri na afloop: "Dit was echt supergaaf, ondanks de zeebenen waardoor ik nu even wat wankel ben."

Bij een feest horen vlaggen en bloemen, koffie met wat lekkers, vrolijke gezichten en verrassende hapjes. Een jaar of tien geleden lanceerde de gemeente Aalburg het zogeheten Masterplan Veen, waarin o.a. gesproken werd over de verplaatsing van Achilles Veen naar een nieuwe locatie. Het geld voor de nieuwe locatie van de voetbalclub moest komen uit de verkoop van drijvende woningen op het oude veld.

Iets te ambitieus
Voormalig wethouder Loes Lijmbach: "Dat was achteraf een iets te ambitieus plan, maar het leidde uiteindelijk wel tot de realisatie van Waterfront De Veene. Luxueus buitendijks wonen, met een eigen haven van waaruit je rechtstreeks de Maas op kunt varen. Vergeet niet dat het destijds crisistijd was, waardoor we als gemeente geen enkele partij warm konden krijgen voor onze plannen. Na een lange zoektocht kwamen we tenslotte uit bij regionale partners: Bax & Van Kranenburg en Kwetters. Zij durfden het aan; het werden geen drijvende woningen, maar wonen direct aan het water. Het plan was vernieuwend, gedurfd, discutabel en onconventioneel. Politiek kostte het ons als college zelfs de kop, maar zie wat er gebeurde. Vandaag is het feest en kunnen we als gemeente trots zijn op dit droomproject."

Glans
Dat laatste werd beaamd door het bedrijf Zijlstra, dat tekende voor de uitvoering van de werkzaamheden. Burgemeester Fons Naterop sprak zelfs over de kers op de taart, omdat het hele masterplan leidt tot een kwaliteitsverbetering voor het dorp Veen. In zijn openingswoord vorige week stond hij ook stil bij tegenslagen, zoals de vervuilde grond en bezwaren van omwonenden. "Maar", zo vervolgde hij zijn toespraak, "zonder wrijving geen glans."

Inmiddels is meer dan de helft van de kavels verkocht en zullen de eerste bouwactiviteiten na de zomer gaan starten. Dankzij dit prestigieuze project kreeg Veen niet alleen een heel nieuw voetbalcomplex - voorzitter van Achilles Veen Janthijs de Fijter is er maar wat blij mee - maar ook een dorpshuis dat voldoet aan de eisen des tijds, alsmede een botensteiger en een strandje aan de Maas.

Henk Poelakker

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden