Afbeelding

Burgerinitiatief versnelt en gaat verder onder nieuwe naam

Algemeen 884 keer gelezen

REGIO • Burgerinitiatief Altena kreeg het tijdens de laatste fusieraad zwaar te verduren, maar schakelt ondertussen wél een tandje bij.

Voor wie het allemaal even niet meer kan volgen wil Jeffrey Himpers het punt van Burgerinitiatief Altena nog best wel een keer uitleggen. De groep, met daarin ook Jan Hak, Trudy Vlot, Dite van Vianen en Hylke Vinkeles Melchers, streeft naar een maatschappij waar gemeente en inwoners op een gelijkwaardig niveau met elkaar samenwerken.

Toneelstuk
Juist bij de vormgeving van de nieuwe gemeente Altena ziet het burgerinitiatief kansen om meteen goed te beginnen, maar hun tegengeluid bij de behandeling van het voorstel over de meervoudige democratie - waarin ook de experimenteerruimte van de visiegroepen is vastgelegd - kreeg geen steun van de politieke partijen. "De fusieraad was een toneelstuk", schampert de Drongelenaar.

De ideeën van Himpers en de zijnen hebben dezelfde status als alle icoonprojecten: onder leiding van een door de gemeenten aangestelde programmamanager wordt ermee geëxperimenteerd tot medio 2018. Burgerinitiatief Altena had graag meer aan het stuur willen zitten. "Nu hebben de gemeenten weer de lead. Die programmamanager had bijvoorbeeld uit een visiegroep of in ieder geval uit de gemeenschap moeten komen", stelt Himpers.

Wat er nu voorligt is 'nepparticipatie', terwijl de gemeente juist samen met haar inwoners zou moeten optrekken. 'Burgermacht', zoals dat op de particitpatieladder heet: samenwerking met burgers als opdrachtgever. Tijdens een bijeenkomst met raadsleden uit de drie gemeenten deed het burgerinitiatief nog maar eens uit de doeken hoe het dat voor zich ziet. De 31 raadsleden van de nieuwe gemeente Altena worden aangevuld tot het huidige aantal van 51, maar dan met vertegenwoordigers uit de kernen en uit maatschappelijke organisaties.

Dat kan op meerdere manieren, legt Himpers uit. "Een raadslid kan bijvoorbeeld ook een kern adopteren."

Bedreigend
Toch bleken de raadsleden achteraf niet zo onder de indruk, gezien het gebrek aan enthousiasme tijdens de fusieraad. "Ze hebben na de presentatie ook helemaal niets meer van zich laten horen. Ik weet ook niet waarom. Misschien worden we als bedreigend ervaren", zegt Himpers.

Dat de nieuwe gemeenteraad straks 31 raadsleden telt, noemt hij 'uitholling van de democratie'. "De afstand tussen de politiek en de inwoners wordt dan nóg groter, want de kloof is al groot. Ongeveer 2,5 procent van de mensen is lid van een politieke partij en daaruit worden ook nog eens de raadsleden en de bestuurders gekozen."

En die kloof kan leiden tot polarisatie, vervolgt hij. "De opkomst van de PVV is in deze regio niet nodig, als er maar naar de maatschappij geluisterd wordt. Luister naar de problemen en geef de mensen het gevoel dat ze in ieder geval gehoord worden."

Ondertussen zet het burgerinitiatief de plannen wel door, het schakelt zelfs een tandje bij. "We gaan door en willen versnellen. Het doel is om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 november 2018 de afstand tussen burger en overheid drastisch te verkleinen en tevens de betrokkenheid te vergroten. Verder overleg en samenwerking over dit project met gemeentelijke instanties zal via andere processen gaan verlopen."

Nieuwe naam
De naam Burgerinitiatief Altena maakt in de aanloop naar november 2018 plaats voor Altena Vooruit, dat zich zodanig gaat organiseren dat 'de inwoners van de 21 kernen en diverse maatschappelijke organisaties (de derde sector) hun rechtmatig toekomende plaats krijgen in de gemeenteraad', schrijft de groep maandag in een persverklaring. "Dit is de aanzet om de autonomie van de gemeente naar buiten en de authenticiteit van de 21 kernen naar binnen te waarborgen. De gemeenteraad is er tenslotte voor onze belangen."

Verder staat te lezen: "Altena Vooruit hecht aan een landelijk, duurzaam, cultuurhistorisch divers, transparant en economisch sterk Altena." Een uitwerking van het programma en het tijdsplan volgen nog.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 12 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 15 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden