Afbeelding
Foto: Teus Admiraal

De Heeren van Altena gaat in 2018 Slag van Altena naspelen

Algemeen 894 keer gelezen

WOUDRICHEM • In 2018 is het 625 jaar geleden dat het beleg van Altena plaatsvond. Erfgoed Altena en Liniepadfestival, in samenwerking met de Heeren van Altena, willen die middeleeuwse tijden laten herleven in het weekend van 7 en 8 juli 2018 met de Slag van Altena. 

Donderdag werden de plannen op het gemeentehuis in Woudrichem aangeboden aan een afvaardiging van de drie gemeentebesturen.

Op het land aangrenzend aan de oude burcht en de Altenahoeve in Almkerk wordt volgend jaar een middeleeuws kampement opgebouwd. Hier kunnen bezoekers zien hoe de bevolking leefde in de Middeleeuwen, van eten en slapen tot dagelijkse bezigheden. 

Naast het 625-jarig jubileum is het evenement een springplank naar het fuseren van de drie gemeentes: Woudrichem, Werkendam en Aalburg tot één gemeente. De naam van deze gemeente, zoals gekozen door alle inwoners, zal wederom die van Altena zijn. Zo komen in dit evenement verleden, heden en toekomst samen.

Hoogtepunt
Als hoogtepunt van het evenement wordt de Slag van Altena nagespeeld. Verschillende middeleeuwse groepen trekken tegen elkaar ten strijde op het slagveld. De kleuren en wapenschilden van Altena en de bijbehorende dorpen krijgen een prominente plek in het evenement.

Ridders te paard betreden het veld om de slag nog iets extra's te geven. Er wordt een speciale slag nagespeeld waarbij ridders in de kleuren en wapens van de drie gemeente tegen elkaar strijden en uiteindelijk vrede sluiten en zo tot één gemeente komen.

De vrede van Altena verbindt alle inwoners van de drie gemeenten met elkaar, zodat ze gezamenlijk de stap zetten naar de toekomst van één gemeente. De Slag laat ook zien dat ondanks de verschillen tussen de drie gemeenten, we een gezamenlijke geschiedenis hebben en van daaruit ook een gezamenlijke toekomst opbouwen.

Met dit culturele evenement kunnen de inwoners van het toekomstige gemeente Altena proeven van de historie van het vroegere Altena. De gezamenlijke geschiedenis die de drie gemeente delen vanuit de middeleeuwen komt tijdens dit evenement naar voren. Woudrichem en de omringende landen waren in de middeleeuwen een belangrijk gebied, met het fuseren van de gemeenten krijgt het gebied weer dezelfde statuur als vroeger. 

Herenigingsslag
Ook wordt een herenigingsslag van Altena nagespeeld. In dit scenario worden de drie gemeenten vertegenwoordigd door ridders. Na een uiteindelijke strijd tegen elkaar sluiten zij vrede om zo tot één gemeente te komen. De verschillende vlaggen van de drie gemeenten zijn op het veld te zien. De burgemeesters worden uitgenodigd hun eigen legers persoonlijk bij te staan. 

Het hoofdpunt van het festival is het middeleeuws re-enactment. Mannen en vrouwen die de levende geschiedenis naspelen. Tijdens het festival laten verschillende groepen zien hoe er in de middeleeuwen geleefd werd. Zij slapen in tenten en koken hun eten boven het vuur.

Gekleed in middeleeuwse kledij laten zij het dagelijks leven zien van de middeleeuwen. Aan het evenement nemen 100 middeleeuwse re-enactors deel. Afhankelijk van de ratio persoon/tent gaat het om ongeveer 50 tenten. Een deel van deze re-enactors speelt ook de slag om Altena na. Vijftig ridders strijden tegen elkaar op het slagveld.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden