Druk overleg tijdens de kindergemeenteraad in Woudrichem.
Druk overleg tijdens de kindergemeenteraad in Woudrichem.

Woudrichemse kinderraad kiest voor logeerhuis De Plataan

Algemeen 506 keer gelezen

WOUDRICHEM • De Woudrichemse kindergemeenteraad heeft donderdag uiteindelijk gekozen voor het project 'Speel, Deel en Slaap Lekker' voor logeerhuis De Plataan in Nieuwendijk.

Ook bleef nog genoeg geld over voor de tweede keuze: een bingoapparaat en de huurkosten voor een zaaltje voor de Zonnebloem. In totaal had de kindergemeenteraad de beschikking over een bedrag van 2000 euro. Een speeltuin in woonwijk Den Doorn (ingediend door buurtvereniging Den Doorn), iedere maand één actie door de Hartenbrigade van Stichting de Vleet en 'De jeugd verdient een muzikale toekomst' door Muziekvereniging Kunt & Vriendschap in Rijswijk/Giessen haalden het uiteindelijk niet.

Tijdens vooroverleg, in de wandelgangen en in het klaslokaal was al gebleken dat de meningen over de ingediende projecten verdeeld waren. De kinderen zijn zeer kostenbewust en de duurdere projecten hadden het moeilijk. Wel bleek dat alle kinderen erg begaan zijn met het welzijn van anderen. De kindergemeenteraad stond daarmee dus voor een moeilijke keuze.

Zesde jaar op rij
Voor het zesde schooljaar op rij was donderdag op het Woudrichemse gemeentehuis een vergadering van de kindergemeenteraad, waarbij schoolkinderen uit de gemeente Woudrichem geld toekennen aan een project met een maatschappelijk doel. Zo maken zij op speelse wijze kennis met de lokale democratie en met de dilemma's waar men in de politiek mee te maken krijgt.

Het project bestaat uit drie delen: Woudrichemse raadsleden geven gastlessen op school, elke klas houdt een opiniërende kinderraadsvergadering en tot slot is er de besluitvormende vergadering van de kindergemeenteraad.

Vijf schoolklassen
Vijf schoolklassen deden mee: groep 7/8 van de Eben Haëzer, 't Ravelijn, de Almgaard, d'Uylenborch en Basisschool Oudendijk. De gastlessen werden gegeven door gemeenteraadsleden Ton van Oostrum en Wendy van Ooijen van het CDA, wethouders Izak Koedoot (ChristenUnie) en Renze Bergsma (CDA) en Jan Koekkoek, burgerraadslid van Progressief Altena.

Zij leerden de kinderen van alles over de werking van de lokale democratie en oefenden samen met hen de kunst van het debatteren. Half mei kwam elke deelnemende klas naar het gemeentehuis voor een opiniërende vergadering, waarin de kinderen zich een mening vormden over de vijf ingediende projecten en waarin zij ook hun voorkeuren uitspraken.

Tijdens de besluitvormende kinderraadsvergadering debatteerden drie vertegenwoordigers van de vijf schoolklassen met elkaar en namen uiteindelijk een besluit over de vijf projecten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden