Afbeelding

Geen cameratoezicht bij Kromme Nol

Algemeen 263 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Cameratoezicht bij de Wijk en Aalburgse 'hotspot' voldoet niet aan de juridische eisen. Het college komt met een alternatief.

Het Aalburgse college van B&W gaat de gemeenteraad voorstellen om af te zien van cameratoezicht op de Kromme Nol. In november vorig jaar werd een motie van het CDA daartoe nog aangenomen, maar om ook daadwerkelijk camera's te kunnen ophangen moet de gemeente wel aan een aantal juridische spelregels voldoen. En dat is niet het geval, licht burgemeester Fons Naterop toe.

Te weinig meldingen
In de eerste plaats heeft de politie in 2016 te weinig meldingen van overlast bij de Kromme Nol - 'een veertigtal, aldus het raadsvoorstel - binnen gekregen en in de tweede plaats zijn er vooralsnog andere, minder ingrijpende instrumenten beschikbaar om criminele activiteiten bij het bustransferium te bestrijden. Daarmee voldoet cameratoezicht niet aan de juridische eisen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De gemeenteraad mag zich volgende week dinsdag in plaats hiervan buigen over een alternatief voor de in de ogen van B&W 'sympathieke motie'. De bedoeling is dat Correct Beveiliging uit Wijk en Aalburg gaat surveilleren op tien zogenoemde 'hotspots' in de gemeente Aalburg. Burgemeester Naterop wil niet toelichten om welke locaties het gaat, maar de Kromme Nol is er dus één van. "Tien hotspots klinkt misschien veel, maar het zijn plekken die we in beeld hebben. Het kan goed zijn dat op één plaats activiteit is en er negen droogstaan."

Correct gaat zichtbaar en onzichtbaar op pad om informatie op te halen, zoals bijvoorbeeld kentekennummers van verdachte voertuigen, en speelt dit door naar de gemeente. Daar wordt een analyse gemaakt, die vervolgens bij de politie terecht komt. "En de politie heeft toegezegd met deze gegevens stevig aan de slag te gaan", aldus Naterop.

Pilot voor een jaar
Als de gemeenteraad komende maand instemt gaat het om een pilot van een jaar, die 15.000 euro kost. Dit moet gedekt worden met het positieve begrotingssaldo over 2017 van 21.000 euro. Met de mobiele surveillances wil Naterop de criminele activiteiten in zijn gemeente terugdringen, met name als het gaat om de handel in drugs.

Het raadsvoorstel is dan ook een van de radertjes in een 'ketenaanpak', waarbij gemeente, politie, scholen en verenigingen de handen ineen slaan om misdaad en andere misstanden met name onder jongeren aan te pakken. "Drugshandel is het begin van die keten", constateert de burgemeester.

Bij scholen en bijvoorbeeld voetbalverenigingen is ook het besef doorgedrongen dat er beter op de jeugd moet worden gelet, zegt hij. "Het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in de Altena-gemeenten ligt twintig tot 30 procent hoger dan elders, zo blijkt uit de cijfers van GGD West-Brabant. Er is hier dan ook meer jeugd, maar de problematiek is dus ook groter."

Whatsapp-groep
Die problematiek kwam pijnlijk aan het licht toen een ouder melding maakte van een Whatsapp-groep rondom het verkrijgen van harddrugs, met daarin zo'n 40 scholieren. Ongeveer vijf ouders zitten als gevolg daarvan nu bij het Aalburgse zorgloket. Naterop noemt de houding van sommige ouders 'naïef'. "Ze denken vaak: 'Mijn zoon of dochter doet dit niet'." Hij hoopt dat de Aalburgers, zodra ze ook maar een vermoeden hebben, melding maken bij de politie. "De politie staat misschien niet altijd meteen op de stoep, maar elke melding wordt geregistreerd. En al die puzzelstukjes zijn nodig om het plaatje compleet te maken. Dat moeten mensen niet onderschatten."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De spelers van Achilles Veen en Goes schermen Nikki Baggerman af voor het publiek.
Bekerfinale Goes-Achilles Veen gestaakt na reanimatie Veen-aanvoerder Nikki Baggerman (met wie het naar omstandigheden goed gaat) update 9 mei, 18:46
• Bart Millenaar is klaar voor zijn tocht door Nederland.
Boerenzoon uit Dussen wil in Brussel het verschil maken Nieuws 9 mei, 13:12
• De Vakantie Bijbel Week in Dussen was weer een succes.
Vossenjacht, knutselen & spelen: de Vakantie Bijbel Week 'Wegwijs' in Dussen zit erop Nieuws 9 mei, 10:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden