Job Beijer is blij met Ayman Torani als nieuwe werknemer.
Job Beijer is blij met Ayman Torani als nieuwe werknemer. Foto: Teus Admiraal

Sleeuwijks bedrijf omarmt ervaring van Ayman

Algemeen 967 keer gelezen

SLEEUWIJK • "Witter dan Aquarius kun je het eigenlijk niet hebben, maar iedereen steekt zijn nek uit. Ik merk zo'n grote betrokkenheid."

Job Beijer van Installatiebedrijf Aquarius heeft er duidelijk nog geen seconde spijt van dat hij zes weken geleden Ayman Torani de kans gaf zich te bewijzen als elektricien. Sterker nog: de Syrische vluchteling kreeg maandag tijdens een werkbezoek van wethouder Matthijs van Oosten aan het Sleeuwijkse bedrijf een jaarcontract aangeboden.

Dat Ayman, die nu in Woudrichem woont, in Sleeuwijk aan het werk kan, is mede te danken aan Jan Jagtenberg van Vluchtelingenwerk. "Ik bezocht Ayman en zijn gezin regelmatig en wilde graag een plekje voor hem vinden op de arbeidsmarkt. Ik ben bij diverse bedrijven geweest, het bleek nog best lastig. Maar toen ik bij Aquarius kwam, wilde Job het wel proberen."

Goede elektricien
Ayman woont nu ongeveer twee jaar in Nederland. In Syrië heeft hij ruim 25 jaar gewerkt als elektricien.

"Jan kwam vragen of ik een elektricien kon gebruiken, een goede, en of ik het avontuur aan wilde gaan. Ik vond dat wel spannend, we hebben dan ook goed uitgesproken wat we van elkaar verwachten. Alleen dan kun je het een eerlijke start geven. Maar zakelijk gezien dacht ik: ik zoek een elektricien en dan maakt het niet uit wat hij op zijn brood smeert. Bovendien respecteer ik de ondernemerszin van Ayman. Hij had de moed om alles achter te laten en hierheen te komen. Daar wilde ik graag aan tegemoet komen."

Omdat Job niet precies wist wat hij kon verwachten, besloot hij in overleg met loket Altena om Ayman een proefplaatsing van drie maanden aan te bieden. "Het maximale dat mogelijk is. Maar na een week wist ik het eigenlijk al. Ayman werkt hard, leert graag en komt zijn afspraken na. En heeft inderdaad een bak aan ervaring."

Nederlandse taal
Over het technische gedeelte was Job al gauw tevreden, maar hij heeft wel twijfels gehad over de taal. "We zijn een klein bedrijf, werken veel bij particulieren. Onze jongens moeten zich daar dus wel kunnen presenteren." Op dit moment werkt Ayman daarom samen met collega Nick. "Het is leuk om te zien hoe klanten reageren. Er zijn er zelfs die hem hun nummer geven voor als hij eens hulp nodig heeft of om een kopje koffie te drinken."

Nu Ayman een jaarcontract heeft, wordt hij niet aan zijn lot overgelaten. Het doel is dat hij snel 'taalvaardig' wordt, zodat de Syriër in de toekomst zelfstandig aan de slag kan. Daarom heeft Bert Dubbeldam, voormalig docent elektrotechniek, Ayman onder zijn hoede genomen. Bert leert hem de Nederlandse taal en brengt hem ook vaktechnisch Nederlandse begrippen en symbolen bij. "Die verschillen wel met Syrië. Net als de kleuren die hier in de elektrotechniek worden gebruikt. En dat is toch handig om te weten."

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De politieagenten doen aangifte tegen de man uit Nieuwendijk.
40-jarige man uit Nieuwendijk mishandelt twee politieagenten, nadat hij een waarschuwing krijgt 112 gisteren
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 25 apr, 11:20
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 25 apr, 07:33

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden