Altena4Gambia wil het leven in Gambia weer kleur geven.
Altena4Gambia wil het leven in Gambia weer kleur geven.

Altena4Gambia mikt op 25.000 euro

Algemeen 226 keer gelezen

VEEN • Dick Koster van café Het Vraagteken in Veen werd tijdens een vakantie in Gambia zo geraakt door de armoede in het land, dat hij zich de komende maand met streekgenoten in zet om zoveel mogelijk geld op te halen voor projecten daar.

Naar Turkije ging hij, gezien de onrust, liever niet op vakantie. De Canarische Eilanden had Dick Koster ook wel gezien, dus ging hij eind vorig jaar samen met zijn vrouw naar Gambia om hun 37-jarige huwelijksjubileum te vieren. "Prachtige stranden, een leuk hotel, lekker eten", beschrijft hij. "Maar zodra je 500 meter het binnenland inrijdt, merk je dat je echt in een derdewereldland zit."

Het Spakenburgse echtpaar leerde in het West-Afrikaanse land een Nederlands stel kennen, dat al enige tijd met enkele projecten een Gambiaanse familie onderhield. Dick en zijn vrouw raakten onder de indruk van wat ze daar zagen.

Cliché
"Het is een cliché, maar je realiseert je pas echt hoe goed wij het hier hebben, als je met eigen ogen hebt gezien dat het ook anders kan. We werden geconfronteerd met kleine kinderen in een weeshuis zonder bed of andere normale voorzieningen en een school waar schijnbaar standaard zaken als toiletten en boeken ontbreken. Toen ik dat zag, wist ik direct dat ik iets wilde doen."

De twee stellen reisden samen terug naar Nederland, maakten nog een praatje op Schiphol en enkele dagen later kreeg Dick een telefoontje dat de man van het inmiddels bevriende paar totaal onverwacht was komen te overlijden.

Dick besloot daarop vrijwel direct om de projecten in Gambia zo goed mogelijk voort te zetten. "Ik wil die familie verder helpen, een school opbouwen en een weeshuis, waar overdag 60 en 's nachts zo'n 30 kinderen verblijven, voorzien van toiletten en stapelbedden."

De komende maand worden in café Het Vraagteken in Veen, dat Dick alweer vier jaar runt samen met Gerrit Koelewijn, verschillende avonden georganiseerd om zoveel mogelijk geld op te halen. En dat allemaal onder de noemer 'Altena4Gambia', want ook streekgenoten gaat het land aan het hart, weet Dick. "Maja Verhoeven uit Andel heeft daar een kraamkliniek opgezet. Met ziekenhuisbedden en ledikantjes voor de baby's. Ook al zo'n mooi project."

Karaokeavond
Om te beginnen staat er op vrijdag 26 mei een karaokeavond voor Altena4Gambia gepland in Het Vraagteken, op 9 juni gevolgd door een benefietavond voor genodigden. Op vrijdag 16 juni organiseert het Veense café een bingoavond en op 17 juni zijn alle muzikale talenten van het Land van Heusden en Altena uitgenodigd zich te laten horen tijdens een open podium. Mensen kunnen zich hiervoor nog aanmelden.

Daarnaast wordt er op 2, 9 en 16 juni gebakken vis verkocht voor het goede doel en worden op de jaarmarkten in Andel en Wijk en Aalburg planten verkocht voor Altena4Gambia. "We hopen in totaal 25.000 euro op te halen", zegt Dick. Ook zoekt hij nog naar een Mitsubishi Pajero, zodat die familie in Gambia zelf toeristen kan rondleiden. "Liefst niet te oud, maar ook niet te nieuw."

Meer informatie bij café Het Vraagteken via 0416-531049 of via de Facebook-pagina van Altena4Gambia.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden