Kees van Vugt: 'Een sloep bouwen is niet moeilijk.'
Kees van Vugt: 'Een sloep bouwen is niet moeilijk.' Foto: Teus Admiraal

Ieder dorp in Altena een eigen sloep

Algemeen 1.298 keer gelezen

WOUDRICHEM/RIJSWIJK • Ieder dorp een eigen sloep. Dat is het doel van de nieuw op te richten Stichting Altena Regatta. Het is één van de icoonprojecten voor de nieuwe gemeente Altena.

"De nieuwe gemeente Altena telt 21 dorpen, waarvan er twintig aan een officiële rivier liggen. Dat is uniek, zéker in Brabant. Als ieder dorp zijn eigen St. Ayles Skiff bouwt en een roeiteam van vier roeiers en een stuurman opzet, kunnen we in heel Altena onderlinge wedstrijden houden. Daarmee versterk je de identiteit van de dorpen én verbind je ze met elkaar", vertelt Kees van Vugt, bestuurslid van WSV Woudrichem en lid van de visiegroep Woudrichem.

Het streven is om vóór Hemelvaartsdag definitief groen licht te hebben voor het project en dan ook Stichting Altena Regatta te presenteren. Deze zal de uitvoering van het project begeleiden. Het gedroomde scenario is dat met steun van overheid en bedrijfsleven iedere woonkern een bouwpakket voor een St. Ayles Skiff kan ontvangen.

Twee rechterhanden
Ieder dorp moet dan zelf voldoende vrijwilligers vinden die de boot willen bouwen én een roeiteam formeren. "Doordat je samen de boot bouwt waarin je later gaat varen, creëer je een band met elkaar. Het is niet moeilijk. Met gezond verstand en twee rechterhanden kun je de sloep bouwen."

WSV Woudrichem zorgt voor de technische ondersteuning, omdat deze vereniging al sinds 2011 ervaring heeft met het bouwen van St. Ayles Skiff's en het sloeproeien.

Dat een boot bouwen en roeien daadwerkelijk verbindt, bewees een project rond het Noord-Ierse Strengfort Loch.

"De tien kernen rond dit meer hadden weinig onderling contact, het was allemaal ingeslapen. Tot ze allen een St. Ayles Skiff bouwden en gingen roeien. In tien kernen zijn levendige verenigingen ontstaan, de wedstrijden zorgden voor betrokkenheid en saamhorigheid en inmiddels is het toerisme verdubbeld."

Eén van deze teams, Killyleagh CRC, komt op Hemelvaartsdag naar Woudrichem, om deel te nemen aan de allereerste internationale St. Ayles skiff roeiwedstrijd op vaste wal in Europa, georganiseerd door WSV Woudrichem. Twaalf teams uit Noord-Ierland, Engeland en Schotland reizen af naar Woudrichem om recordtijden te varen.

Open zee
"Ze roeien hier op de rivier, terwijl ze gewend zijn om op open zee te varen. Je roeit dan in een sloep met golven tot wel vier meter hoog. Dat is best wel spannend. Je moet dan echt vertrouwen op de boot." Van Vugt nodigt iedereen uit om bij de wedstrijden te komen kijken en zo kennis te maken met de roeisport.

Van Vugt verwacht dat het icoonproject ook een meerwaarde is voor de Werkendamse maritieme industrie. "Het is moeilijk om aan vakmensen te komen. Door dit project zijn er straks in de hele gemeente mensen bezig met scheepjes bouwen. Vakmannen dragen zo hun kennis over aan jeugd, en zij zien hoe mooi scheepsbouw is." Hij hoopt dat de WMI bij het project aansluit zodat bij voldoende animo alle botenbouwers een excursie bij de WMI te kunnen maken.

Watersportvereniging Woudrichem startte in 2011 met roeien. De club koos voor een St. Ayles Skiff. Deze in Schotland ontworpen roeiboot is ontwikkeld als project voor community building, waarbij de gemeenschap zijn eigen boot bouwt en daarmee gaat roeien. Inmiddels telt de vereniging al honderd roeiers, en dat aantal groeit.

Virus
"Iedereen start puur recreatief, maar als je eenmaal besmet bent met het virus, dan gaat het toch om tijden en hardroeien", zegt Kees.

De leden deden in 2013 voor het eerst mee aan het WK in Schotland en gaan sindsdien heel Europa door voor wedstrijden.

http://www.wsv-woudrichem.nl

Marijke Verhoef

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden