Afbeelding

Namen uit Altena op Holocaust-monument adopteren

Algemeen 228 keer gelezen

WOUDRICHEM • Tijdens de opening van de expositie 'Waarom Stolpersteine' in het visserijmuseum in Woudrichem gaf de oud-burgemeester van Woudrichem, Joop Worrell, namens het Comité Holocaust Namenmonument Nederland|Altena het startsein voor een publieksactie in de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Met de actie wil het comité fondsen werven voor een bijdrage aan de realisatie van het Holocaust Namenmonument Nederland in Amsterdam. Dit nationale monument zal het eerste gedenkteken zijn met al de namen van de 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma die in de oorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd en vermoord. Hiervoor wordt op elk van de 102.220 stenen een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd. Het monument wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het publiek de mogelijkheid te bieden namen te adopteren.

Joop Worrell: "Ons comité heeft zich ten doel gesteld om ervoor te zorgen dat de namen van de vermoorde inwoners uit de nieuwe gemeente Altena op een gedenksteen in Amsterdam aan de vergetelheid onttrokken blijven. Vanuit Altena zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 22 inwoners gedeporteerd naar concentratiekampen en daar vermoord. Dertien uit de gemeente Woudrichem en negen uit de gemeente Werkendam. Met de publieksactie vragen wij aan de inwoners of zij één of meerdere gedenkstenen willen adopteren. Adopteren van een gedenksteen kost 50 euro en men ontvangt een adoptiecertificaat."

Het comité gaat ook bedrijven en scholen benaderen voor deelname aan deze publieksactie. Worrell: "Het is belangrijk dat deze actie breed gedragen wordt binnen de drie gemeenten. Herdenken is niet alleen voor hen die zich de oorlog kunnen herinneren. Het is juist ook voor hen die de oorlog niet hebben meegemaakt. Bovendien draagt het monument bij aan het historisch besef waar oorlogen toe kunnen leiden en vormt het een aansporing voor reflectie en educatie over de Tweede Wereldoorlog."


http://www.holocaustnamenmonument-altena.jimdo.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden