Mirjam Wolters ontdekt graag samen met kinderen waar hun talenten liggen.
Mirjam Wolters ontdekt graag samen met kinderen waar hun talenten liggen. Foto: Teus Admiraal

Mirjam Wolters zoekt met kinderen naar hun talent

Algemeen 906 keer gelezen

WOUDRICHEM • "Bij de geboorte ligt al vast welke unieke eigenschappen iemand heeft, die moeten alleen nog tot bloei komen."

"Het is eigenlijk net als bij een bloem: in de kiem ligt al vast wat het wordt. De een wordt een tulp, de ander een zonnebloem. Het heeft alleen de juiste voeding, en tijd, nodig om te groeien." Mirjam Wolters wil die voeding graag zijn voor kinderen en hun talenten. "Ik ga graag met kinderen op zoek naar waar hun talenten liggen, waar hun kracht zit. Het is mooi als je als volwassene terug kan kijken op je leven en ontdekt dat 'het er altijd al in zat'. Maar het is natuurlijk heel fijn om daar al iets van te ontdekken als je jonger bent."

Meteen na haar opleiding aan de Pabo start de Woudrichemse Mirjam als leerkracht op De Morgenster in Sleeuwijk. Daar nam ze eind vorig jaar afscheid om zich volledig te storten op haar eigen onderneming Stilla Maris.

Talentgedreven werken
"Tijdens een cursus werd ik diep geraakt door 'talentgedreven werken' in de lijn van Luk Dewulf en Els Pronk. Dat er zoveel talent in ieder mens schuilt was voor mij een eyeopener."

Mirjam ziet op school genoeg kinderen worstelen met bijvoorbeeld lezen, taal en rekenen. "Dat is heel dubbel. Je wilt kinderen graag extra helpen, maar daardoor hebben ze ook al snel in de gaten waar ze nog moeite mee hebben. Lage scores dragen niet bij aan het zelfvertrouwen. Ook volwassenen weten vaak heel goed waar ze niet goed in zijn, dat wordt uitvergroot. Maar wat als we kinderen op jonge leeftijd al kunnen laten ontdekken waar hun kracht ligt en wat het met ze doet als ze met hun talenten bezig zijn?"

Met die laatste vraag houdt Mirjam zich bezig als ze samen met kinderen hun talenten gaat ontdekken. "Als je weet waar je talenten zitten, kun je veerkracht opbouwen. En zelfvertrouwen. Bovendien helpt het juist bij de dingen die moeilijk zijn, je komt als het ware in een positieve spiraal terecht. De moeilijke dingen worden mee omhoog getrokken, doordat je bezig bent met dingen die je leuk vindt."

Blij en enthousiast
Door middel van een talentgesprek probeert Mirjam er achter te komen waar kinderen blij en enthousiast van worden. "Ik sta echt alleen bij de positieve dingen stil. Aan het einde van het gesprek gaat een kind met een talentenweb naar huis. Daar staan absoluut geen negatieve dingen op, niets wat niet past of niet fijn is. Het is ook zo mooi om te zien dat er voor sommige kinderen echt een wereld open gaat, dat ze ineens beseffen: 'wat kan ik eigenlijk veel' of 'wat ben ik eigenlijk leuk'. Je bent echt samen op zoek naar waar de kracht zit."

Mirjam heeft daarvoor een paar hulpmiddelen: talentkaarten en foto's. "Ik laat kinderen talenten aanwijzen. Bij de een is dat makkelijker dan bij de ander. Maar eigenlijk is de vraag heel simpel: waar word je enthousiast van? Wanneer is het moeilijk om te stoppen en vergeet je de tijd? Wanneer ogen gaan stralen, weet je dat je goed zit. Want dan ben je bezig met wat je echt leuk vindt, dan ben je met je talent bezig. Het hoeft ook niet zo te zijn dat je er het beste in bent. Daar gaat het niet om, het gaat er om dat je er van groeit, je er energie van krijgt en het helpt om je batterij op te laden. En andersom: iets waar je heel erg goed in bent, hoef je niet perse leuk te vinden."

Pop-up
Mirjam en al haar collega's die bij het netwerk van kindertalentenfluisteraars zijn aangesloten gunnen het ieder kind hun talenten te ontdekken. Daarom heeft iedere talentenfluisteraar beloofd drie keer per jaar een pop-up te houden waar kinderen gratis een talentgesprek kunnen komen voeren. Mirjam houdt zo'n eerste pop-up, samen met Birgit van Oosterhout, op vrijdag 28 april van 14.00 tot 17.00 uur bij Kinderopvang Buitengewoon. Aanmelden voor een gesprek van een half uur is noodzakelijk via info@stillamaris.nl.

Mirjam is in Stilla Maris uiteindelijk zelf ook met haar talenten aan de slag gegaan. Naast talent ontdekken houdt ze zich binnen Stilla Maris bezig met leespromotie en schrijfplezier. "Door Stilla Maris kom ik ook nog steeds op scholen. Alles haakt op die manier in elkaar en raakt elkaar. Het is een mooi geheel." En dat sluit weer aan bij het motto van Mirjam, een citaat van dichter Rumi: 'Je bent niet een druppel in de oceaan, maar de hele oceaan in die ene druppel'.

http://www.stillamaris.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden