Afbeelding
Foto: Teus Admiraal

Boeren en burgers komen samen in Rijswijk

Algemeen 239 keer gelezen

RIJSWIJK • Tot Pinksteren is in Tuincentrum Kolbach in Rijswijk de tentoonstelling 'Zonder boer geen voer' te zien.

De expositie gaat over 5000 jaar 'agrifood' in het Land van Heusden en Altena. "Het is een reizende tentoonstelling", vertelt archeologe Yvonne Lammers, één van de kartrekkers.

"We leggen steeds contacten met boeren en mensen die bezig zijn met erfgoed. Er is behoefte aan. Boeren en burgers lijken steeds verder uit elkaar te groeien. Wij willen bevorderen dat we meer samen gaan doen. Als boeren stoppen met voedsel maken, kunnen zij geen bakker zijn. Ook willen wij met deze tentoonstelling mensen bereiken die normaal niet naar een expositie gaan."

Jeugd
De initiatiefnemers willen ook proberen de jeugd erbij te betrekken. Zo brengen de groepen 7 en 8 van 17 basisscholen uit de regio een bezoek aan de tentoonstelling. Lammers: "Ze krijgen onder meer uitleg van studenten van het Prinsentuin College. Daarnaast zullen we buiten bij het tuincentrum een broodje gaan bakken op de manier, zoals dat in de steentijd ook gebeurde."

Lees-, kijk- en doekisten nemen de bezoekers mee door de tijd, van steentijd tot heden. "Het is nog maar 2000 jaar dat er een afhankelijkheidsrelatie is tussen boeren en burgers. Relatief jong, want 248.000 jaren daarvoor waren we louter zelfvoorzienend", vervolgt Lammers. "Tegenwoordig stap je naar de supermarkt en koop je je voedsel. Vroeger was dat wel anders. Iedereen in de streek verbouwde zijn eigen eten. Later werd het teveel verbouwde voedsel verhandeld."

'Van grond tot mond'
De tentoonstelling werd vrijdag geopend door wethouder Paula Jorritsma. Gelijktijdig werd vrijdag ook het boek 'Van grond tot mond' gepresenteerd. Bas van Andel en Teus van Tilborg stelden het boek samen en tekenden veel verhalen op over het leven in onze regio in de jaren tussen 1930 en 1970. Bas van Andel hield een vlammend betoog over de inhoud van het boek. Daarin is veel te lezen over de manier waarop voedsel in onze streek werd geteeld. In het boek staan ook veel foto's. "We willen met het boek het verleden verbinden met het heden."

Van Andel: "De tijden zijn enorm veranderd. Vroeger waren alle mensen hier in de streek zelfvoorzienend. Wat we over hadden ging naar de veilingen in Veen en Woudrichem", stapt Van Andel terug in de tijd. "In de polder werd vis gevangen en die werd dan op een brommertje naar visfabriek Wylax in Woudrichem gebracht", noemt hij als voorbeeld. "Ook werd er met 'd'n hit voor de kar' veel handel verkocht in Tilburg en Rotterdam."

De tentoonstelling in Rijswijk is tot en met Pinksteren dagelijks te bezoeken, met uitzondering van zondagen. Het project reist 2,5 jaar door West-Brabant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden