Afbeelding

'Altena proeftuin voor slimmere pakketbezorging'

Algemeen 221 keer gelezen

REGIO • Het Woudrichemse Statenlid Roland van Vugt (CDA) wil dat de provincie in het Land van Heusden en Altena een experiment start om pakketbezorging op het platteland slimmer en schoner te organiseren.

Samen met PvdA, GroenLinks en CU-SGP heeft het CDA hiertoe schriftelijke vragen gesteld aan het Brabantse provinciebestuur.

Aanleiding is het snel groeiende aantal internetbestellingen en pakketbezorgingen, dat zorgt voor fors meer vervoersbewegingen. Dat kan slimmer én schoner, vinden de partijen. Bijvoorbeeld door in iedere plaats een eigen afhaalpunt in het leven te roepen in het dorpshuis, het multifunctioneel centrum of een ander gebouw dat hiervoor openstaat. 

Verschraling tegengaan
Zo hoeven pakketbezorgers op met name het platteland minder vervuilende kilometers te maken, is de gedachte. Tegelijkertijd gaat het de verschraling van voorzieningen tegen, want bijvoorbeeld ook de brievenbusfunctie en pinautomaat zouden met dit slimme bezorgsysteem kunnen worden gecombineerd.

Webwinkel Bol.com, waar de Brabantse CDA-fractie eerder deze maand op bezoek ging, staat positief tegenover een experiment.

Altena
Dat geldt ook voor bestuurders in de fusiegemeente Altena, waar de problematiek wordt herkend. Gegeven deze positieve houding pleiten CDA, PvdA, GroenLinks en CU-SGP ervoor om in het Land van Heusden en Altena een experiment te beginnen. De provincie zou dat samen met eerdergenoemde partijen en andere betrokken organisaties moeten faciliteren.

"Het is voor veel mensen herkenbaar: een bestelling gedaan via internet, maar de pakketbezorger gemist", stelt Roland van Vugt. "Moet je de buren lastig vallen of de auto in naar een afhaalpunt. Of je bent een dagje thuis en ziet de ene na de andere pakketbezorger de straat in rijden."

En dat wordt niet minder, vervolgt de Woudrichemmer. "Integendeel. Het aantal internetbestellingen neemt toe en steeds meer mensen maken gebruik van de boodschappenservice van hun supermarkt. Kortom, het aantal vervoersbewegingen zal de komende jaren flink blijven toenemen. Dat kan slimmer en schoner, denken wij. Door een centraal afhaalpunt in ieder dorp. Goed voor het milieu en de leefbaarheid op het platteland én handig voor zowel de bezorger als de ontvanger."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De politieagenten doen aangifte tegen de man uit Nieuwendijk.
40-jarige man uit Nieuwendijk mishandelt twee politieagenten, nadat hij een waarschuwing krijgt 112 gisteren
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 25 apr, 11:20
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 25 apr, 07:33

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden