Lies Kersten en Marina Zwaan.
Lies Kersten en Marina Zwaan. Foto: Teus Admiraal

Belangrijk jaar voor de bibliotheek

Algemeen 283 keer gelezen

REGIO • Vertrouwde vestigingen van de bibliotheek maken plaats voor servicepunten. Lies Kersten en Marina Zwaan leggen uit waarom.

Steeds minder mensen lenen een boek bij de bibliotheek. Die trend is niet nieuw, maar vormde voor de Bibliotheek CultuurPuntAltena wel de aanleiding om zich te bezinnen op de toekomst. Want los van het dalende aantal uitleningen, heeft de bibliotheek nog altijd een grote toegevoegde maatschappelijk waarde.

Zelfredzamer
"We worden geacht steeds zelfredzamer te zijn", zegt Marina Zwaan, nog tot deze zomer directeur bij de Bibliotheek CultuurPuntAltena. "Daarvoor is het van belang dat mensen taalvaardig zijn en dat ze weten hoe en waar ze betrouwbare informatie kunnen opzoeken."

Wat die taalvaardigheid betreft ligt er in het Land van Heusden en Altena nog wel een uitdaging: zo'n 15 procent van het gebied is laaggeletterd.

Het komende jaar rolt Zwaan samen met adjunct-directeur Lies Kersten een plan uit om die nieuwe rol van de bibliotheek te bewerkstelligen. Dat betekent concreet dat de vestigingen in Sleeuwijk, Giessen en Werkendam de deuren zullen sluiten.

De Kikvors
"Dat is jammer, maar je ziet dat het steeds moeilijker werd om mensen naar één locatie te krijgen. In Giessen wipten zwembadbezoekers vaak binnen voor een boek, maar nu De Kikvors dicht is zie je dat niet meer", zegt Kersten.

"Natuurlijk is het moeilijk om aan klanten uit te leggen dat een vestiging sluit, omdat mensen zien dat andere voorzieningen als een supermarkt en een pinautomaat ook steeds vaker uit een dorp verdwijnen", vervolgt ze. "Maar via onze website kan iedereen eenvoudig boeken reserveren en die kunnen worden opgepikt in een van de servicepunten. Voor wie minder mobiel is bezorgen onze vrijwilligers boeken aan huis."

Naast drie kernvestigingen in Wijk en Aalburg, Woudrichem en Nieuwendijk zal de bibliotheek straks vooral zichtbaar worden in brede scholen en multifunctionele accommodaties en centra, zoals in Giessen-Rijswijk, Werkendam, Dussen en Sleeuwijk.

In deze servicepunten, geopend van 9.00 tot 17.00 uur, kunnen mensen met een behulp van een computer zelf boeken lenen en retourneren. In Eethen, waar in de brede school al een servicepunt voor de jeugd aanwezig is, is het aantal uitleningen ten opzichte van de bibliobus gelijk gebleven.

Leesplezier
Dat laatste linkt direct aan een ander speerpunt van de Bibliotheek CultuurPuntAltena: de jeugd leesplezier bijbrengen, zodat vanzelf de resultaten voor taal omhoog gaan. De subsidie die nu niet aan de huur van de oude vestigingen besteed hoeft te worden, wordt daarvoor ingezet. Doordat de bibliotheek integreert in de brede scholen en mfc's zit ze dicht bij het vuur.

Bibliotheek CultuurPuntAltena kan helpen met leesplannen, biedt trainingen voor leescoördinators aan en het landelijke concept Bibliotheek op School gaat dit najaar nog op zeven basisscholen in het Land van Heusden en Altena van start. "Veel scholen zitten hier heel erg op te wachten, want 25 procent van de leerlingen vertrekt naar de middelbare school zonder voldoende taal- en leesvaardigheid", weet Zwaan. "Wij zullen ons niet direct met de lessen gaan bemoeien, maar we zijn er voor advies en begeleiding."

Belangrijk in de plannen van de bibliotheek is ook de vestiging in Woudrichem. In het nieuwe mfc in het gemeentehuis kunnen mensen straks niet alleen terecht voor boeken, maar kan het winkelend publiek ook neerstrijken om even de krant te lezen.

Ook kunnen zzp'ers er terecht om hun werk te doen en wordt een aantal computers zo opgesteld dat mensen met behoud van privacy bijvoorbeeld hun belastingaangifte kunnen doen. Ook is het de bedoeling dat er verschillende activiteiten gaan plaatsvinden.

Mogelijkheden
"Woudrichem ligt het centraalst in het gebied en biedt ook de meeste mogelijkheden", aldus de twee directieleden. 2017 wordt een belangrijk jaar de bibliotheek, beamen ze. "Ook qua communicatie richting onze klanten. Ze kunnen al veel informatie terugvinden via onze website, maar we zullen ze allemaal met een brief informeren over de veranderingen."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws 17 apr, 10:53
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden