Afbeelding
Foto: Waterschap Rivierenland

Voorjaarsinspectie rivierdijk: pilot met quads

Algemeen 134 keer gelezen

REGIO • Waterschap Rivierenland is begonnen de 550 kilometer dijken langs de grote rivieren te inspecteren.

Deze inspectie vindt jaarlijks plaats, direct na het hoogwaterseizoen. Het gras is dan nog kort en eventuele schade aan de dijken wordt snel opgemerkt. Inspectie vindt te voet plaats, maar in de Betuwe vindt ook een pilot plaats met de inzet van quads.

Urgente herstelwerkzaamheden voert het waterschap direct uit, het herstel van de overige schade volgt in de loop van het jaar. Komend najaar, aan het begin van het volgende hoogwaterseizoen, liggen de dijken er dan weer goed bij.

Quads
Voor het eerst doet het waterschap dit jaar ervaring op met inspectie vanaf quads. Deze kleine voertuigen kunnen tijdwinst boeken; de pilot moet antwoord geven op de vraag of de inspectie op deze manier goed is uit te voeren. De pilot is in een deel van de Betuwe, langs dijken met weinig bebouwing en afrastering. Het waterschap zet al vaker quads in, bijvoorbeeld bij het muskusrattenbeheer.

Dit is het tweede jaar dat de dijkeninspecteurs een speciale app gebruiken op tablets, waarmee ze schadegevallen nauwkeurig kunnen vastleggen en - met foto's- direct kunnen doorzenden naar het hoofdkantoor. De dijkeninspecteurs zijn herkenbaar aan de felgekleurde hesjes. De inspectie betreft de kernzone van de dijk. Dat is de kruin van de dijk en de beide taluds met stroken van vier meter daarlangs.

Twee extra inspectierondes
Verderop in het jaar volgen nog twee inspectierondes. Tijdens de zomerschouw kijkt het waterschap of eigenaren en gebruikers van dijkpercelen het onderhoud van die percelen goed uitvoeren. Tot slot volgt tegen het eind van het jaar de najaarsschouw. Dan kijken de inspecteurs van het waterschap niet alleen naar het onderhoud van de dijken, maar ook naar de werking van sluizen, coupures, afsluiters van leidingen en andere technische voorzieningen die zich in de dijken bevinden.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden