Afbeelding

Veel animo voor tellen van patrijzen

Algemeen 218 keer gelezen

REGIO • De eerste tellingen van patrijzen zijn inmiddels achter de rug. Aan animo geen gebrek, vertelt Jochem Sloothaak, coördinator van het project in Brabant, enthousiast.

"Nou, het is echt ongelofelijk. Mensen staan bijna in de rij. Maar bijvoorbeeld ook de boeren zijn erg enthousiast en doen graag mee." De komende weken staat de voorjaarstelling van de patrijs op de agenda, maar het Interreg-project Partridge omvat veel meer. "De patrijs is weliswaar het boegbeeld, maar we willen alle soorten die op het boerenland leven, helpen. Denk aan insecten, boerenlandvogels, maar ook zoogdieren als hazen, konijnen en reeën. Zij profiteren allemaal van dit project."

De telling die deze weken wordt gedaan, en ook de zoogdierentelling die inmiddels achter de rug is, dient als nulmeting voordat alle maatregelen genomen gaan worden. Vervolgens wordt er vier jaar lang ieder voorjaar opnieuw geteld, maar worden ook maatregelen uitgerold. Sloothaak legt uit dat dat bijvoorbeeld om het aanleggen van bloemen- en keverblokken en het planten van heggen kan gaan.

Niet open en kaal
"Voor de patrijs geldt dat agrarisch land niet te open en kaal moet zijn. Dan is er geen dekking voor de vogels. De kuikens zijn dan kwetsbaar en het is lastig om voedsel te vinden." Vanuit een internationale samenwerking, waaraan zes landen meewerken, is inmiddels goedkeuring, en geld, gekomen om in Nederland twee gebieden van 500 hectare geschikt te maken. Een van die gebieden ligt dus in Heusden en Altena. "Dat is natuurlijk al heel bijzonder. Wat in deze regio verder opvalt is dat er zoveel bereidheid is om samen te werken. En mensen zijn erg begaan met de natuur."

Al sinds 2012 wordt er overigens gewerkt aan projecten om leefgebieden, ook voor de patrijs, te verbeteren. "Ten opzichte van de jaren zestig en zeventig is er nog maar vijf procent van de patrijzenpopulatie over. Dat komt vooral door overbemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar ook de grootte van de landbouwpercelen maken het de patrijs lastig." In de Struikwaard bij Giessen hadden de maatregelen effect: binnen een jaar of vijf steeg de populatie van twee naar acht paartjes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 15 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden