Afbeelding
foto: Teus Admiraal

Drongelenaar bezet plaats 10 op kieslijst VNL

Algemeen 663 keer gelezen

DRONGELEN • Jeffrey Himpers is gegrepen door het verhaal van VNL. "Wij zijn geen zure partij. We willen Nederland nóg mooier maken."

Ongeveer vijf uurtjes slaap per nacht. Meer zit er voor Jeffrey Himpers deze weken niet in. Naast zijn baan als organisatie-adviseur is hij druk met canvassen en verkiezingsposters plakken. Dat doet hij uit naam van Voor Nederland (VNL), de nieuwe politieke partij van voormalig PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes en met Jan Roos als lijsttrekker.

Zelf staat Himpers op nummers 10 op de kieslijst. "VNL heeft zeker de potentie om een zetel of veertien te halen", stelt de Drongelenaar zelfverzekerd.

Als zelfverklaarde zwevende kiezer maakte Himpers bij de laatste Europese verkiezingen kennis met de in zijn ogen weerbarstigheid van de politiek. "Als enige land gingen wij op zaterdag in plaats van zondag naar de stembus, maar we zouden wel tot zondag wachten met het bekendmaken van de uitslag. Daar kan ik niet bij. Wij zijn Nederland en als wij kiezen voor de zaterdag, dan moeten we ook dan de uitslag bekend maken."

Wetboek
Gewapend met een wetboek - het is een recht dat burgers mogen meekijken bij het tellen van de stemmen - ging hij naar het stembureau in Eethen. "Maar daar werd ik gewoon weggestuurd. Toen is er bij mij een knop omgegaan." In de strijd voor meer politieke transparantie sloot Himpers zich vervolgens aan bij Geen Peil, dat vorig jaar het Oekraïne-referendum van de grond kreeg. "Ik was coördinator van de regio en dat heb ik als zeer leuk ervaren. Ik ben een groot voorstander van referenda. Als wij als burgers iets belangrijk vinden, dan heeft de politiek daar wat mee te doen."

Later, tijdens een bijeenkomst met de Britse Brexit-voorstander Nigel Farage in Volendam, hoorde Himpers VNL-oprichter Joram van Klaveren spreken. Hij beschrijft het als een openbaring. "Ik had meteen een klik in m'n hoofd. Van Klaveren durft problemen te benoemen en met reden, ratio en wetenschap te benaderen. Bovendien heeft hij duidelijke en praktische oplossingen: 'Zo gaan we het doen'."

Dezelfde avond nog is Himpers lid geworden van VNL en niet veel later werd hij gevraagd te solliciteren voor een plaats op de kieslijst voor de verkiezingen op 15 maart.

Vette complimenten
Inmiddels weet iedereen dat hij op plek 10 staat en de reacties uit zijn omgeving en van anderen zijn louter positief. "Al tijdens het binnenhalen van de steunverklaringen voor deelname aan deze Tweede Kamerverkiezingen kregen we alleen maar dikke vette complimenten, ook van mensen aan de linkerkant van het politieke spectrum. Ons verkiezingsprogramma is ook echt goed. Er valt gewoon geen negatief commentaar op te leveren."

Met klassiek rechtse standpunten wil VNL Nederland veroveren: lagere belastingen, minder immigratie en meer geld naar veiligheid, als het aan VNL ligt de kerntaak van de overheid. "Dat we als Nederland met onze defensie-uitgaven niet aan de NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product kunnen voldoen kan niet. Als je zulke afspraken maakt, moet je die nakomen." Ook een vlaktaks zou Nederland vooruit moeten helpen. "VNL is kampioen veiligheid, lastenverlaging, economische groei en de partij voor werkend NL. Trots op resultaten Centraal Planbureau", twitterde Louis Bontes na de bekendmaking van de doorrekening van de verkiezingsprogramma's trots.

Himpers positioneert VNL nadrukkelijk in het 'lege gat op rechts'. "De VVD is een middenpartij geworden", concludeert hij. "Wij zijn een redelijk alternatief voor de PVV."

Maar, benadrukt hij, bij VNL geen pessimisten. "Wij zijn geen zure partij. Nederland is een goed land, maar wij willen het nóg mooier maken."

Canvassen
Voor nu wacht Himpers nog drie weken canvassen. De verkiezingsavond zal spannend worden. "Dát we in de kamer komen is zeker, de vraag is alleen met hoeveel zetels. Ik sluit niet uit dat we er meer dan tien halen, er zijn met gekkere dingen gebeurd. Het Oekraïne-referendum, Brexit en de verkiezing van Trump had ook niemand verwacht."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 17 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 21 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden