Afbeelding

Domineesechtpaar in Genderen: 'We zijn erg hartelijk ontvangen'

Algemeen 5.432 keer gelezen

GENDEREN • Sinds zondag heeft Gereformeerd Genderen in het domineesechtpaar Joost en Jannie van den Brink-Dekker weer een eigen herder en leraar.

Een fraai 'liturgisch bloemstuk' neemt in de pastorie een prominente plaats in. Het zijn twee bloemstukken die elkaar verbinden. "Dit is de gemeente en dat zijn wij", wijst dominee Jannie van den Brink eerst naar het linker- en vervolgens naar het rechterbloemstuk. Een symbolisch teken dus van verbondenheid en dankbaarheid van de gemeenteleden van de gereformeerde kerk in Genderen vanwege het aangetreden domineesechtpaar.

Na vijftien maanden vacant te zijn geweest is de pastorie van Gereformeerd Genderen weer bewoond. Voor het eerst in de geschiedenis niet door één, maar door twee dominees tegelijk. Ds. Joost van den Brink (33) gaat voor tweederde de kerktaken op zich nemen en ds. Jannie van den Brink (38) vult het resterende derde deel in. Voor Genderen bleek een duoschap geen belemmering om in juli van vorig jaar een beroep op het echtpaar uit te brengen als opvolger van de vertrokken dominee A. de Ruiter. "De gemeente is echt voor ons samen bij ons gekomen. Heel bijzonder", merkt Jannie van den Brink op.

Grote stap
Van het Friese Ureterp naar het Brabantse Genderen. Voor het echtpaar Van den Brink geografisch een grote stap. "We hadden de plaats van tevoren ook niet zelf uitgekozen", glimlacht Joost van den Brink. "Maar van beide kanten leeft sterk het gevoel dat het zo heeft moeten zijn."

In de rustieke pastorie, waar de 5-jarige Noam en de 14 maanden oude Hanna het gezin van Joost en Jannie completeren, wordt bij de kennismaking verteld dat Joost uit een hervormd (Gereformeerde Bond) gezin komt en Jannie een gereformeerd synodale achtergrond heeft. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun 'studentenleven' in Utrecht. Voor Joost was het dominee worden al sinds zijn twaalfde een vast gegeven. "Een klassieke roeping", noemt hij het. "Ik was alleen aan het voetballen en ineens kwam de gedachte op: 'waarom word je geen dominee?'. Echt een stem van boven. Het is niet meer weggegaan."

Bij echtgenote Jannie kreeg het dominee worden pas op een later tijdstip gestalte. Na haar studie SPW stelde haar vader de zelfde vraag: Waarom word je geen dominee? Geïnspireerd door een pastoraal medewerker rolde het balletje tenslotte naar de Protestantse Theologische Universiteit in Utrecht. In Utrecht kwam Jannie in 'een andere wereld'. "Een opleiding met veel 'Bonders', die een soort cultuurschok bij me teweeg bracht. Maar heel goed voor mij. Ik leerde daar de kerkelijke kaart kennen. Het heeft me veel openheid gebracht."

Ambitieus plan
In Genderen wacht het domineesechtpaar een mooie taak. "Er is door de gemeente hier een ambitieus beleidsplan opgesteld. Er zijn een aantal speerpunten geformuleerd, waar aan wij mede vorm mogen gaan geven. Een speerpunt is bijvoorbeeld de communicatie. Daar hebben we al kennis mee gemaakt door middels een flyer een nieuwjaarsgroet aan alle inwoners van het dorp te brengen. Een andere doelstelling is de jonge gezinnen meer bij de gemeente te betrekken en hen te ondersteunen bij de geloofsopvoeding."

Joost en Jannie van den Brink stonden zondag met hun gezamenlijk gehouden intredepreek stil bij Efeze 3:14-21. "Dat de gemeente gevoed mag worden met de kracht van de Geest, de liefde van Christus en de volmaaktheid van de Vader."

Dominee Joost en dominee Jannie van den Brink, die zondag in de morgendienst door ds. Frans Verbaas van de hervormde gemeente Heusden aan Genderen werden verbonden, weten zich geroepen om met hun enthousiasme en gaven de gemeente te dienen, als gewone mensen onder de mensen.

Inmiddels heeft het domineesechtpaar al ondervonden in een warm Genderense nest terecht te zijn gekomen. "We zijn ontzettend hartelijk ontvangen. Wij hebben bijvoorbeeld al heel veel kaarten gekregen. Ook van mensen van buiten de kerkelijke gemeente."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden