Afbeelding

Aalburgse raad stemt in met reddingsplan AquaAltena

Algemeen 316 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • De Aalburgse coalitiepartijen plus Progressief Altena hebben dinsdagavond ingestemd met de extra subsidie voor Sportfondsen, de noodlijdende exploitant van zwembad AquaAltena in Andel.

De kaarten waren voor de raadsvergadering al aardig geschud en het was dan ook geen verrassing dat Bert Bouman (VVD) en Wilfried Bouman (Aalburgse Alliantie) opnieuw fel van leer trokken tegen de handelwijze van Sportfondsen. De exploitant had eerder al aangegeven de achterstallige huur te voldoen als de gemeenteraden van Aalburg en ook Woudrichem zouden instemmen met een ton extra subsidie voor een periode van drie jaar.

VVD-fractievoorzitter Bouman vond dat Sportfondsen zich aan het huidige contract moet houden. "Laat je creativiteit eens blijken om tot een beter resultaat te komen", riep hij Sportfondsen op. "Volgende week is het kerstvakantie, maar er is bij AquaAltena helemaal niks te doen voor kinderen. Nee, Sportfondsen mekkert alleen maar richting de gemeente. Deze partij wil helemaal geen beter resultaat van AquaAltena."

Volgens zijn naamgenoot van de Aalburgse Alliantie maken zachte heelmeesters stinkende wonden. "Dit voorstel is een lapmiddel. Als dit wordt aangenomen, kun je wachten op een tweede stap van Sportfondsen en op juridische stappen van Optisport." Laatstgenoemde partij mengde zich enkele weken terug in de discussie tussen de twee gemeenten en Sportfondsen in de hoop de exploitatie van AquaAltena te kunnen binnen hengelen.

Garantstelling
Van de meeste andere partijen was al snel duidelijk dat ze het voorstel van wethouder Pim Bouman zouden gaan steunen. Wel waren er vragen over de garantstelling van Sportfondsen Nederland, mocht Sportfondsen Andel tijdens de contractperiode failliet gaan. Wethouder Bouman had aan het raadsvoorstel toegevoegd dat Sportfondsen Nederland het Andelse zwembad dan nog voor een periode van acht maanden open moet houden.

"Een schijnconstructie", oordeel Kees de Waal van Progressief Altena.

Volgens de wethouder biedt de garantstelling Aalburg en Woudrichem, dat zo'n wijziging overigens niet heeft opgenomen in het vorige week aangenomen voorstel, juist zekerheid. "Je hebt nu een partij achter Sportfondsen Andel, die je juridisch kan binden."

Huurachterstand
Daarnaast had Bouman wat uit te leggen over de huurachterstand van Sportfondsen. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat zowel de gemeente Aalburg als Sportfondsen nog geld van elkaar tegoed hebben, waarmee de stand min of meer gelijk staat. "Zoals ik al eerder gezegd, ik had u eerder over de huurachterstand moeten informeren", bekende de wethouder aan de gemeenteraad. Vervolgens beloofde hij beterschap wat betreft de huurbetalingen van Sportfondsen.

Om het raadsvoorstel nog wat aan te scherpen kwamen de coalitiepartijen onder aanvoering van de ChristenUnie nog met een amendement. Belangrijkste punten daarin waren om de voorwaarden voor subsidie aan Sportfondsen gelijk te trekken met de voorwaarden van Woudrichem en de 47 procent - het Aalburgse deel - van de eerder voorgestelde 30.000 euro voor extra activiteiten voor AquaAltena toe te voegen aan de algemene reserve.

Bovendien pleitten ChristenUnie, CDA, SGP en BAB voor een evaluatie in 2018, die een basis moet vormen voor de toekomstige exploitatie van het bad.

Het amendement en het raadsvoorstel konden uiteindelijk alleen nog rekenen op steun van Kees de Waal van Progressief Altena, tot tevredenheid van de wethouder. "Ik denk dat dit voorstel rust schept om van AquaAltena in 2017 en 2018 te ontwikkelen tot een mooi bad."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden