Afbeelding
UPDATE

Shortlist nieuwe gemeentenaam bekend

Algemeen 798 keer gelezen

REGIO • Almerwaard, Altena, Altena Biesbosch, Biesbosch en Maas en Merwe zijn de namen die het tot de laatste vijf hebben geschopt in de race om de nieuwe gemeentenaam.

Dinsdagmiddag werden in het gemeentehuis van Werkendam door burgemeester Yves de Boer van Werkendam en René Bastiaanse, directeur van het Brabants Historisch Informatiecentrum en voorzitter van de naamgevingscommissie, de vijf naamsuggesties bekendgemaakt.

Maar liefst 808 naamsuggesties werden ingezonden. De naamgevingscommissie, bestaande uit tien personen, filterde de inzendingen op doublures, rubriceerde ze en er werd gekeken naar criteria waar de namen aan moesten voldoen. "De namen moesten makkelijk uit te spreken zijn, aangenaam in het gehoor liggen en onderscheidend zijn", noemde Bastiaanse een paar voorwaarden. "Ook de huidige gemeentenamen werden uitgesloten."

473 keer Altena
Maar liefst 473 ingezonden namen vonden in de historische naam Altena hun inspiratie. Twee bijzondere namen werden ook ingediend: Mesopotamië en Máxima.

Uiteindelijk bleven er 265 unieke namen over. Na een zorgvuldige afweging kwam de commissie tot een longlist van veertien namen waaruit een nadere selectie moest komen. Na die nadere selectie, waarbij ook de diverse spellingsvarianten in de discussie werden betrokken, resteerden de vijf voordrachtnamen. "We hadden er vier vergaderingen voor gepland maar na drie vergaderingen was het al beklonken. Er is veel gediscussieerd maar er is geen harde strijd gestreden", memoreerde Bastiaanse glimlachend aan de bijeenkomsten. 

Op 8 november vergaderen de drie gemeenteraden elk afzonderlijk over de vijf gepresenteerde namen. Vanuit elke gemeente komen dan drie voorkeursnamen. "Het kan dus goed zijn dat er toch nog door de burgers uit vier of vijf namen gekozen moet worden omdat niet alle gemeenten met dezelfde drie namen komen", verduidelijkte burgemeester Yves de Boer.

Stemmen
Op 12 november worden alle burgers van 16 jaar en ouder schriftelijk uitgenodigd om een naam te kiezen. De verkiezingsperiode loopt tot 22 november. Er kan digitaal met een speciale code gestemd worden. Voor de mensen die dat niet kunnen, worden er brievenbussen neergezet in de zorgcentra van Wijk en Aalburg, Andel, Werkendam, Woudrichem, Almkerk en Hank. "De samenleving wordt er nadrukkelijk bij betrokken. Ik ben heel benieuwd hoe de verkiezing gaat lopen", kijkt burgemeester De Boer al uit naar de komende periode. 

Op 24 november vindt de officiële bekendmaking plaats. De drie gemeenteraden gaan dan vervolgens op 12 december de officiële naam vaststellen die dan weer voorgelegd zal gaan worden aan het ministerie van binnenlandse zaken. Het ministerie moet dan een wetswijziging voorbereiden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Aan de zuidkant van Genderen moeten 63 nieuwe woningen komen.
Bouw 63 woningen Genderen-Zuid laat langer op zich wachten: CDA en VVD teleurgesteld Nieuws 3 mei, 17:15
• De Scania P360 vrachtwagen.
SGP verbaasd over veiling splinternieuwe vrachtwagen met logo's van gemeente Altena Nieuws 3 mei, 16:30
• Drie auto's raakt beschadigd bij het ongeval.
Drie auto's lopen aanzienlijke schade op bij ongeluk op Zevenbanseweg in Nieuwendijk 112 3 mei, 15:36

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden