Afbeelding

Aalburg niet rijk, maar wel gezond

Algemeen 217 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • De belastingdruk en de eigen bijdrage voor de wmo gaan in de gemeente Aalburg omlaag.

Dat is de positieve boodschap van het college bij de presentatie van de begroting voor 2017.

Huiseigenaren met een woning ter waarde van 215.000 euro betalen vanaf volgend jaar drie tientjes minder belasting en dat is vooral te danken aan het Aalburgse afvalbeleid, vertelt verantwoordelijk wethouder Pim Bouman.

Diftar wordt zichtbaar
"De effecten van diftar worden zichtbaar", stelt hij tevreden vast. "Doordat er minder restafval wordt aangeboden en wij als gemeente een lager tarief betalen, halen we eigenlijk teveel geld binnen. Daarom kunnen de afvaltarieven omlaag."

Die verlaging wordt doorgevoerd op het vaste bedrag dat iedere Aalburger voor de inzameling van zijn afval betaalt. "De prikkel om te blijven scheiden willen we zo groot mogelijk houden", verklaart Bouman. Ook wordt er gekeken of de frequentie van inzameling veranderd kan worden. Zo wil de wethouder de grijze container nog eens in de vier weken laten ophalen, in plaats van eens in de twee weken.

Eigen bijdrage omlaag
Ook wethouder Cees Schreuders kon positief nieuws brengen. De eigen bijdrage voor wmo-voorziening kan, net als in buurgemeenten Werkendam en Woudrichem, omlaag. "In Aalburg kan dat met minimaal een derde", aldus Schreuders. Voor iemand die minder dan 20.000 euro per jaar verdient en drie uur huishoudelijke hulp in de week krijgt betekent dat dat het tarief van 56 euro naar 37 euro gaat. Voor mensen die zware begeleiding nodig hebben gaat de maximale eigen bijdrage van 1800 euro naar 600 euro.

Verder wil de wethouder op zorggebied wat nieuwe projecten uitrollen. Zo wordt er met Zorgplein Maaswaarden gekeken naar de toegevoegde waarde van domotica, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast wil de wethouder kijken of er mogelijkheden zijn voor een vorm van dagbesteding in de avonduren. Op het terrein van de Participatiewet wordt de samenwerking met WerkLink geïntensiveerd.

Blije wethouder
De derde Aalburgse wethouder met een lach op zijn gezicht is Arie van Loon, die Financiën in zijn portefeuille heeft. Want Aalburg kan een positieve meerjarenbegroting overleggen. Waren de cijfers in de kadernota nog aanzienlijk negatief - voor 2017 687.000 euro in de min -, in de begroting staat voor volgend jaar 21.000 euro in zwarte cijfers afgedrukt. "Hier zit dan ook een blije wethouder", reageerde Van Loon bij de presentatie van de begroting.

"En nee, we hebben niet ergens een geldpers gevonden. We hebben deels geluk gehad en aan de andere kant zijn deze cijfers te danken aan het conservatieve financiële beleid in Aalburg." Van Loon wijst bij zijn uitleg op een hogere algemene uitkering vanuit het Rijk en op een gewijzigde begrotingssystematiek voor wegenonderhoud, waarbij niet in één keer meer het volledige bedrag wordt afgeschreven.

"Daardoor kunnen we meer doen met minder geld", aldus wethouder Bouman, die daarbij aangeeft dat er ook geld in de pot zit voor de aanleg van wandel- en fietspaden.

Tien jaar
De Aalburgse cijfers zijn doorgerekend voor de komende tien jaar. Dat betekent dat het nieuwe gemeentebestuur in 2019 niet voor verrassingen komt te staan. Aalburg is niet rijk, maar wel gezond, staat op de hand-out van de cijfers te lezen. Toch koerst het college op voorzichtigheid. De post onvoorzien wordt volgend jaar opgehoogd naar 100.000 euro. "Want we weten inmiddels dat als je hier een theelepel in de grond steekt, er asbest omhoog komt", stelt Van Loon. "Niet dat we de komende tijd zoveel tegenvallers verwachten, maar je kan maar beter wat achter de hand hebben."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden