Afbeelding

Gemengde gevoelens over extra geld voor AquaAltena

Algemeen 375 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • De Aalburgse politiek heeft gemengde gevoelens over de 100.000 euro extra subsidie voor zwembad AquaAltena in Andel.

In de eerste plaats hebben de raadsleden het idee dat de extra kosten om het zwembad in ieder geval de komende drie jaar draaiende te houden uiteindelijk onvermijdelijk zijn. "Zwemmen brengt niet alleen het lichaam in beweging, maar ook geld. Dat is wel duidelijk", sprak BAB-fractievoorzitter Kees Noorloos dinsdagavond tijdens de raadsvergadering cynisch. "We kunnen waarschijnlijk niet anders, maar dan hebben we wel een pakket van eisen. Bijvoorbeeld dat het buitenbad in de zomer langer open is." 

Marian van der Wal van Progressief Altena was kort in haar oordeel. "Wij kunnen instemmen met het voorstel. AquaAltena is een goede voorziening en er wordt goed gebruik van gemaakt. Helaas moeten we investeren om exploitabel te zijn." Volgens de ChristenUnie kost AquaAltena nu extra geld. "Maar het zal altijd geld blijven kosten", aldus Pieter van Dueren den Hollander, die net als veel andere partijen verantwoordelijk wethouder Pim Bouman suggesties gaf om het zwembad aantrekkelijker te maken voor de recreatieve zwemmer.

Corné van Gammeren keek bij de suggesties van de SGP bijvoorbeeld ook naar exploitant Sportfondsen. "Misschien kunnen er, net als bij veel andere sportaccommodaties, reclame-uitingen geplaatst worden." Het CDA wilde vooral weten wat er gebeurt als de politiek niet instemt met de extra subsidie.

Beïnvloeden
Aan de andere kant hadden verschillende partijen dinsdagavond ook hun bedenkingen bij de rol van Sportfondsen. Ideaalburg draagt het zwembad een warm hart toe, maar Shah Sheikkariem vroeg zich af of de gemeenten Aalburg en Woudrichem wel door moeten met de exploitant. "In hoeverre laten wij ons door deze partij beïnvloeden?", stelde hij. Die vraag kon op steun van Wilfried Bouman van de Aalburgse Alliantie en VVD'er Cees Branderhorst rekenen.

"Dit is geen manier van zaken doen", vond laatstgenoemde. "Er wordt een contract getekend voor tien jaar en als de overeenkomst tegenvalt, wil Sportfondsen niet meer. Als wethouder zal je haast wel moeten bijspringen, anders is dit zwembad een gigantische kapitaalvernietiging." Het vertrouwen in Sportfondsen van Wilfried Bouman is inmiddels gedaald naar nul, liet hij dinsdag weten. "Na één jaar verlies zetten ze ons het mes op de keel. Onderhandel met deze mensen en maak er een goed dichtgetimmerd geheel van."

Vervolgens schaarde Bouman zich met Van Gammeren achter de suggestie van Sheikkariem om eventueel een nieuwe exploitant te zoeken.

Wethouder Pim Bouman was blij met alle ideeën uit de gemeenteraad en zegde toe dat hij gaat proberen om voor de besluitvormende raadsvergadering van 25 oktober met een goed uitgewerkt voorstel te komen. "Die deal met Sportfondsen moet zo waterdicht mogelijk worden."

Balen
Op de vraag van CDA'er Jeannet Schouten was zijn antwoord helder. "Als we hier niet mee instemmen, trekt Sportfondsen de trekker eruit. Dat is simpelweg het gevolg. AquaAltena is toentertijd voor een scherpe prijs neergezet en gegund. Daar kunnen we nu van balen, maar we kunnen ook zeggen dat we er twee jaar van hebben geprofiteerd. Ook al baal ik zelf natuurlijk ook."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 13 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden