Afbeelding

Ton extra voor Andels zwembad

Algemeen 296 keer gelezen

ANDEL • De colleges van Aalburg en Woudrichem stellen de raden voor om het noodlijdende AquaAltena de komende drie jaar extra subsidie te geven.

Concreet gaat het om een gezamenlijke bijdrage van 100.000 euro in 2016, 2017 én 2018, met daar bovenop nog eens 30.000 euro per jaar voor 'extra maatregelen', zoals in het raadsvoorstel staat.

Sportfondsen, dat het Andelse bad exploiteert, had al eerder aangegeven dat het moeite heeft om het hoofd boven water te houden met een jaarlijkse bijdrage van 10.000 euro, het bedrag waarmee het in 2012 de aanbesteding won. Sportfondsen was toen overigens de enige inschrijver.

Geen nieuwe aanbesteding
Ondanks dat Sportfondsen in 2015 een verlies draaide van 200.000 euro, zien de gemeenten Aalburg en Woudrichem geen reden om een nieuwe aanbesteding uit te schrijven, 'omdat de exploitatie verder goed loopt en omdat een nieuwe aanbesteding veel tijd en energie kost en naar verwachting geen financieel voordeel oplevert', aldus het raadsvoorstel.

Volgens de Woudrichemse wethouder Renze Bergsma heeft Sportfondsen een 'inschattingsfout' gemaakt, maar krijgt het dus nog drie jaar de tijd om de zaken op orde te krijgen. "Normaal gesproken zie je bij nieuwe baden aan het begin een piek in de bezoekersaantallen, maar bij AquaAltena komt de stroom met recreatieve zwemmers langzaam op gang. Wij denken dat vijf jaar een goede periode is om een realistisch beeld te krijgen van het aantal bezoekers. Daarna vallen we mogelijk weer terug op de oorspronkelijke afspraken."

Imagoprobleem
Bergsma stelt dat AquaAltena te maken heeft met een imagoprobleem. "Dat is mijn grootste zorg. Het bad wordt enorm goed gebruikt, maar de inkomsten uit de horeca vallen tegen en die recreatieve bezoekersstroom komt dus langzaam op gang."

Het raadsvoorstel behelst daarom ook een jaarlijkse extra bijdrage van 30.000 euro om o.a. het imago van AquaAltena wat op te krikken. Zo moet er meer duidelijkheid over de veel besproken openingstijden van het Andelse zwembad komen en moet er de mogelijkheid om - wanneer nodig - het buitenbad langer open te houden.

"Dit jaar was het bad al in september dicht, terwijl we ontzettend mooie nazomer hebben gehad", zegt Bergsma. "Dat moet anders. Maar dat kan ook betekenen dat het bad in mindere periodes dan meer gesloten is." Ook wordt er maximaal ingezet op marketing en promotie en heeft het verbeteren van de horeca prioriteit.

Andere maatregelen zijn het opstarten van een zwemprogramma voor dementerende mensen in samenwerking met zorg- en welzijnsinstellingen, meer samenwerking tussen Sportfondsen Andel en de sportcoaches van de beide gemeenten en het aantrekkelijker maken van het buitenbad.

Afgelopen week stond het voorstel al op de Woudrichemse agenda, dinsdag vergadert de Aalburgse politiek over het dossier. Bergsma: "Zwembaden kosten nu eenmaal geld. Met die 10.000 euro hebben we misschien wel voor een dubbeltje op de eerste rang gezeten. Uit onze eigen berekeningen bleek dat er minimaal 110.000 euro nodig is voor zo'n bad. Dus in die zin verbaast het tekort van Sportfondsen ons niet."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden