Afbeelding
foto: Irene Damminga

Vijf jaar Dichterspodium in Werkendam

Algemeen 279 keer gelezen

WERKENDAM • Niet iedereen was even enthousiast toen het Dichterspodium in Werkendam van start ging. Maar inmiddels heeft het evenement zijn sporen wel verdiend: dinsdag 4 oktober bestaat het vijf jaar.

Aan de wieg van het Dichterspodium staat Werkendammer, en dorpsdichter, Marcel Vaandrager. "Ik ben een aantal jaren geleden vanuit Rotterdam naar Werkendam verhuisd. In Rotterdam was ik actief in de kunst en cultuur en ook bestuurslid van een dichterspodium. In Werkendam kende men dat niet, terwijl er genoeg dichters wonen. Na de presentatie van mijn bundel 'Laat en Liefde' in de bibliotheek van Werkendam, leek het mij een goed idee om maandelijks in de bieb een podium te organiseren."

Gouden greep
En dat bleek een gouden greep, zo merkt Vaandrager vijf jaar later. "Toen ik laatst aan het publiek meldde dat we binnenkort vijf jaar bestaan, kreeg ik van meerdere mensen het compliment dat het podium zich een plaatsje heeft verworven in de regio. Bovendien evenaarden we in het eerste jaar qua bezoekers al het podium van Rotterdam!"

Het publiek dat het Dichterspodium bezoekt bestaat niet alleen uit liefhebbers van poëzie. Het zijn volgens de dorpsdichter wel allemaal mensen die moeite willen doen om te luisteren hoe dichters hun gevoelens aan het papier toevertrouwen. "Omdat er zo veel manieren van dichten zijn, blijven mensen terugkomen. We hebben een vaste groep bezoekers, mensen die incidenteel komen en ook nog steeds nieuwe bezoekers."

Dezelfde ingrediënten
Iedere eerste dinsdag van de maand wordt er een dichterspodium gehouden in de Werkendamse bibliotheek. Die avonden kennen eigenlijk altijd dezelfde ingrediënten, er is een 'Dichter van de Maand' die zijn of haar gedichten voordraagt, er is muziek, en onbekende talenten krijgen op het open podium de kans om hun werk aan publiek voor te lezen. Als ze willen, worden zij daarbij geholpen door Marcel Vaandrager.

"Het is best intensief om elke maand weer een interessante 'Dichter van de Maand' te zoeken en mooie muziek te organiseren. Inmiddels hebben we enige bekendheid opgebouwd en zitten we 'vol' tot mei volgend jaar. Het open podium, waar dichters de gelegenheid krijgen om een of meer gedichten voor te dragen loopt ook goed. Iedere maand toch wel zo'n vier tot acht, negen dichters." Vaandrager denkt dat het podium zeker bijdraagt of aanzet tot het zelf gaan dichten en het meer gaan waarderen van poëzie. "Het podium is laagdrempelig en ik wil bereiken dat dichten niet alleen voor de 'happy few' of elitair is."

Voor de jubileumavond, 4 oktober vanaf 19.30 uur in de bibliotheek in Werkendam, pakt het Dichterspodium weer uit. "We hebben Frank van Pamelen bereid gevonden om ' Dichter van de Maand' te zijn. Frank is dichter, theaterman en heeft programmateksten geschreven voor een groot aantal televisieprogramma's. Daarnaast heeft hij op de radio een tijd 'Vroege vogels' gepresenteerd. Met de muziek pakken we ook extra uit. De groep Lava bestaat uit acht dames die a capella moderne liederen zingen, soms meerstemmig, en daarbij ook choreografie doen: prachtig!"

http://www.nederlandsdichterspodium.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Drie auto's raakt beschadigd bij het ongeval.
Drie auto's lopen aanzienlijke schade op bij ongeluk op Zevenbanseweg in Nieuwendijk 112 11 uur geleden
Afbeelding
Marktkramen, glittertattoos, en terras bij Romboutstoren: dit is de Aelse Dag in mei Nieuws 11 uur geleden
• Ciel Vos draagt 'de voorzittershamer' over aan Peter Vos.
Peter Vos is nieuwe voorzitter Ondernemershuis Altena: 'We hebben elkaar nodig als bedrijven' Zakelijk 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden