Afbeelding

Henk en Lea voornemens te stoppen met exploitatie De Jager in Giessen

Algemeen 807 keer gelezen

GIESSEN • Vooral het financiële gat tussen de inkomsten van sporthal De Jager en de kosten van onder andere onderhoud, heeft het echtpaar doen besluiten om in principe per 1 oktober te stoppen in Giessen.

"Dat is frustrerend. We zijn in 2014 niet gestart met het idee om er twee jaar later de stekker uit te trekken. We hebben er onze ziel en zaligheid in gelegd, er veel geld in gestoken. En we hebben nog genoeg zin om door te gaan."

Voor Henk en Lea, die blanco en vol goede moed in de exploitatie van De Jager zijn gestapt, blijft de deur om door te gaan met De Jager dan ook op een kier staan. "5 september hebben we nog een gesprek met de gemeente. Ik heb alle vertrouwen in een goed einde, maar de sporthal kan niet draaien zonder subsidie."

Commercieel
Na sluiting van zwembad De Kikvors werd door de gemeenteraad Woudrichem besloten om sporthal De Jager, gebouwd in 1970, te laten staan. Er werd een commerciële exploitant, een ondernemer, gezocht om deze taak op zich te nemen. Lea van Gameren-Baks, eigenaar van Merel Event Group BV, en haar man Henk zagen dat wel zitten.

"We hebben ervaring in de horeca, organiseren feesten en partijen. Daar zouden we dan het restaurant voor gebruiken zodat er brood op de plank zou komen. We wilden ook graag de maatschappelijk functie van De Jager weer op de rit krijgen. Zoals het vieren van Sinterklaasfeesten en Koningsdag, maar ook andere evenementen op poten zetten."

Daarnaast was het de bedoeling dat De Jager ook een ontmoetingspunt zou worden waar niet alleen feesten en partijen gegeven konden worden, maar ook van lunch, borrel of diner genoten kon worden.

Van start
Het restaurant wordt opgeknapt en na wat vertraging start het echtpaar in september 2014 officieel in Giessen. Destijds was de Stichting Sport en Recreatie Land van Heusden en Altena nog eigenaar van het pand.

"Probleem is dat we nooit informatie gekregen hebben. Niet over contracten van leveranciers van telefoon en elektra bijvoorbeeld. We hebben alles zelf uit moeten zoeken. Er waren dus ook geen cijfers bekend over inkomsten en uitgaven van de sporthal, we kregen informatie niet of het bleek niet te kloppen." Inmiddels hebben Henk en Lea een vol jaar, 2015, gedraaid in Giessen, en blijkt het financiële plaatje bepaald niet rooskleurig te zijn.

"Wat er aan de voorkant, het restaurant inkomt, gaat er aan de achterkant, de sporthal, net zo hard weer uit. Een verdienmodus hebben we hier niet gevonden."

Subsidie
Verenigingen die gebruik maken van de hal betalen 42 euro per uur. Navraag in de omgeving, bijvoorbeeld Gorinchem en Waalwijk, leerde het echtpaar dat daar voor een soortgelijke hal 62 euro wordt gevraagd. "We snappen ook wel dat verenigingen dat niet op kunnen brengen en daarom vragen we aan de gemeente Woudrichem een stukje subsidie om dat gat te dichten."

Bovendien, zo vertelt Van Gameren, is het bedrag dat de sporthal van de gemeente krijgt omdat de scholen er gymmen absoluut niet kostendekkend.

"Als we dat om gaan rekenen kom je uit op 22,50 euro per uur. Die kinderen zijn er in totaal ruim tien uur, maar we moeten er eerder zijn om te openen, en de boel warm te stoken. En daarna weer opruimen. We zijn er 15 uur mee bezig. Bovendien kampt de hal met achterstallig onderhoud wat ook kosten met zich meebrengt. We hebben diverse keren aangegeven dat er subsidie moet komen. De gemeente, inmiddels eigenaar van het pand, bekijkt het vanuit een maatschappelijk hoek. Maar dat is commercieel niet te doen. Wij kunnen zo niet verder."

Hoewel Henk en Lea nog plannen genoeg hebben, zien zij, zonder gemeentelijke subsidie, het niet zitten om door te gaan in de Jager. "En er is geen commerciële exploitant, die op basis van de cijfers van 2015, hier in zou stappen. Dat vinden wij jammer. Niet alleen omdat wij er veel energie in hebben gestoken, ook voor de gemeenschap. Maar je kunt niet iedere dag naar je werk gaan en er geld op toe moeten leggen."

Andere opzet
Wethouder Renze Bergsma laat weten dat de gemeente inderdaad in gesprek is met het echtpaar Van Gameren om de exploitatie van De Jager door Merel Event Group BV te beëindigen. Hij beaamt dat de gekozen constructie te weinig toekomst heeft, maar kijkt er anders tegenaan dan het echtpaar Van Gameren.

"Zij redeneren vanuit een kostendekkende exploitatie vanuit de sportverenigingen, terwijl alle sportaccommodaties voor een deel maatschappelijk investeren. Dat tekort moet gedicht worden met commerciële activiteiten. Op dat vlak wisten ze waar ze aan begonnen. De gemeente heeft steeds alle informatie verstrekt die zij op dat moment had. Maar ook wij wisten niet alle ins en outs in detail omdat de Stichting eerder verantwoordelijk was voor de sporthal."

Wat Bergsma betreft wordt er op korte termijn gezocht naar een nieuwe beheerder of exploitant, ook omdat onlangs besloten is dat De Jager wordt gerenoveerd en in ieder geval nog 25 jaar blijft bestaan.

"We moeten de exploitatie anders opzetten. Wellicht kunnen mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt, hierin ook een bijdrage leveren."

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden