Afbeelding

Aalburger mag met hond naar NK

Algemeen 406 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Geen moment verliest Bras zijn baasje Frans Bouman uit het oog. Als zijn baas een sleutel pakt is hij meteen alert. Wanneer Frans de sleutel heeft verstopt op het trainingsveld van Politie Hondenvereniging Aalburg, kan de kruising Mechelse herder bijna niet wachten om aan de slag te gaan.

Maar toch wacht hij keurig op het commando van zijn baas. Geconcentreerd snuffelt hij vervolgens het grasveld af en al snel heeft hij de sleutel gevonden en brengt deze terug naar zijn baas. Het tekent de hond, zegt baas Frans.

"Bras is een enthousiaste, makkelijke en stabiele hond. Werklustig en overal goed in. Hij pikt het allemaal makkelijk op en houdt wat hij geleerd heeft ook goed vast. Verder is hij goudeerlijk." Bras is uniek, vindt Frans.

Maar ook Kees Bouman, voorzitter van de Politie Hondenvereniging Aalburg zegt dat ze nog nooit een hond als Bras hebben gehad. "Het is niet voor niets voor het eerst in het 42-jarig bestaan van de vereniging dat er een lid en zijn hond mee mogen doen aan het Nederlands Kampioenschap. En dat ligt natuurlijk niet alleen aan de hond, maar ook aan de combinatie met het baasje."

NK Object Bewakingshond
Aan de deelname aan het Nederlands Kampioenschap is een heel traject vooraf gegaan, leggen Frans en Kees uit. Dat begint al als pup.

"Wanneer je een hond zoekt om te trainen, kijk je naar bloedlijnen, naar africhting van ouders. Natuurlijk weet je nooit helemaal zeker of een hond geschikt is, maar het zegt wel iets. Zo'n pup gaat dan al mee om vast te wennen. Als ze oud genoeg zijn, zo'n maand of acht, gaan ze meetrainen."

Drie keer in de week zijn de leden aan de gang met hun honden. En dan gaat het niet alleen om gehoorzaamheidsoefeningen, de honden moeten ook volgen, springen, zwemmen, zoeken, revieren en een arrestant staande houden. En het allerbelangrijkste: ze moeten zich niet af laten leiden als ze bijvoorbeeld een schot horen of er geschreeuwd of geslagen wordt.

Politiehond
En dat is niet voor niets, de honden worden namelijk opgeleid om werk te gaan doen bij politie, in het leger of op een luchthaven. Het duurt drie jaar voordat een hond helemaal klaar is voor het werk bij een dergelijke instelling. "Een hond is een gewoontedier. Door training en veel herhalen leren ze wat ze moeten doen. De ene hond pikt dat sneller op dan de andere."

Als een hond eenmaal getraind is, gaan de leden ermee naar oefendagen die gehouden worden met andere politiehondenverenigingen uit de regio.

"Aan het einde van het jaar is er een kringwedstrijd, dan kun je ook goed bekijken of een hond geschikt is om mee te gaan doen aan officiële wedstrijden. Als dat goed zit kun je een keuring aan gaan vragen bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden vereniging. Elke provincie brengt op die manier honden voor de keuring. De beste acht mogen meedoen aan de het Nederlands Kampioenschap. Dat Bras daar nu bij zit is echt uniek te noemen, want dat lukt niet zomaar. Het gaat echt op de punt. Als een hond bijvoorbeeld even inhoudt bij een achtervolging, worden er al punten afgetrokken."

Ontspanning
Voor Frans, al vanaf het ontstaan penningmeester van de Aalburgse vereniging, is het trainen met Bras een stukje ontspanning. "Daarbij kun je ook iets betekenen voor de maatschappij. Hoewel ik de honden die ik train tegenwoordig niet meer weg doe, maar in het verleden gingen ze wel naar politie of leger. En natuurlijk is dat even slikken als je zo intensief met een dier bezig bent geweest. Maar ik nam dan weer een nieuwe pup en daar was ik dan zo weer aan gehecht."

Maar niet alleen Frans vindt het leuk om Bras te trainen, de hond zelf doet het ook met plezier. Dat blijkt ook duidelijk als Frans en Bras een kleine demonstratie geven: Bras kan niet wachten om te beginnen. "Het is toch ook heel wat hoor, voor zo'n beest. Want als hij een arrestant vast heeft en die begint met dingen te gooien, of te schreeuwen, dan mag hij niet loslaten. De hond moet een hoop moed en lef hebben."

Of hij met Bras ook in de prijzen gaat vallen in Eindhoven durft Frans niet te voorspellen.

"Bij andere wedstrijden kun je van tevoren het terrein verkennen, dat mag nu bijvoorbeeld niet. Alles is dus nieuw. Maar Bras kan alles. Bovendien is het uniek om er te zijn. Ook al worden we achtste, ik ben daar al blij mee."

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Van zeepkistenrace tot bombarie-optocht: heel Altena pakt uit met Koningsdag Foto's en video's 27 apr, 15:10
Afbeelding
Oranjestoet trekt door Werkendam: vlag hoog in de mast bij d'Altenaer en Goezate Foto's en video 27 apr, 13:25
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 27 apr, 06:20

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden