Afbeelding

Waalwijk laat zorgen Drongelen meewegen bij aanleg haven

Algemeen 411 keer gelezen

DRONGELEN • Wethouder Ronald Bakker van de gemeente Waalwijk gaat onderzoeken in hoeverre het mogelijk is de zorgen van de inwoners van Drongelen en Genderen zwaarder mee te laten wegen in de aanbestedingsprocedure van de nieuwe insteekhaven.

Dat was woensdagavond de belangrijkste uitkomst tijdens een speciale bijeenkomst in dorpshuis De Oude School in Drongelen.

Op uitnodiging van de dorpsraad in Drongelen kwamen wethouder Bakker en projectleider Douwe Douma een toelichting geven over het Waalwijks havenproject, ook wel 'Haven 8' genoemd. De nieuwe haven komt op de plaats waar nu de Waalwijkse jachthaven ligt, dus aan de andere kant van de Bergsche Maas, die Waalwijk en de dorpen Drongelen en Genderen scheidt. Precies ook in het gezichtsveld van de twee dorpen.

Een flink aantal inwoners uit Drongelen uitte er hun bezwaren. Grote zorgen zijn er over de licht- en geluidsoverlast en horizonvervuiling. Inwoners zijn bang dat het in de toekomst gedaan is met de rust die vooral nu het dorp Drongelen uitstraalt. Ook is er vrees voor een langere wachttijd bij het Drongelense veer.

Betrokken
Drongelen en Genderen willen graag vanaf het begin in de plannen betrokken worden, zodat er snel ingehaakt kan worden op eventuele bezwaren voordat alles beklonken is. "We kunnen nu beter ons ei leggen dan later." 

Veel inwoners verwachten dat de overslag van containers de slaap verstoort. Ook is de verwachting dat hoge overslagkranen veel licht uitstralen als die 's nachts hun werk doen. "En nu alles een stuk dichterbij onze dorpen komt te liggen, veroorzaakt dan de overslag van bulkgoederen bij zuidelijke wind geen overlast?"

Op veel vragen kon wethouder Bakker, die zich wel inleefde in de zorgen van de inwoners, (nog) geen passend antwoord geven, omdat de partijen nog midden in de aanbestedingsprocedure zitten. "Uiteraard wordt er van alle kanten de strenge wetgeving qua normen in acht genomen." Vanuit de zaal werd dit als 'mager' bestempeld. De woorden 'met een kluitje in het riet sturen' vielen zelfs. 

Draagvlak
Burgemeester Fons Naterop van Aalburg noemde vervolgens twee insteken, die wellicht wat kou uit de lucht zouden kunnen nemen. Hij stelde voor referenties op te vragen bij soortgelijke havens. "En een andere insteek is om vanuit de leefbaarheid een programma van eisen mee te nemen, waardoor er gelijk al een draagvlak wordt gecreëerd."

Na een korte koffiepauze kwam Bakker met de toezegging te onderzoeken of deze vorm van draagvlak alsnog mee kon worden gewogen in de aanbestedingsprocedure. En dat was toch wat winst in de ogen van de aanwezigen. Als gevolg hierop zullen nog twee toetsingavonden plaats gaan vinden met de inwoners, waarbij ook de gemeente Aalburg aanschuift.

Tevreden
"Waalwijk heeft vanavond goed in de gaten gekregen waar de pijnpunten bij ons liggen. Een vruchtbare bijeenkomst", stelde dorpsraadbestuurslid Gerwin Vos tevreden vast.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden