Afbeelding

Ideaalburg: 'Naam Van Loon toch op begroting'

Algemeen 219 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Volgens Ideaalburg staat de naam van wethouder Arie van Loon toch op de begroting van Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena (SOOLvA).

Dat terwijl het Aalburgse college van burgemeester en wethouders enkele weken geleden nog ten stelligste ontkende dat de SGP'er bij het opstellen van de begroting betrokken is geweest. SOOLvA had daarvoor de hulp ingeroepen van adviesbureau Leeuwendaal - Van Loon's werkgever - en Ideaalburg was in eerste instantie gerustgesteld toen zowel Van Loon als onderwijswethouder Cees Schreuders (CDA) konden vertellen dat eerstgenoemde niets met de opdracht te maken heeft gehad.

Eigen onderzoek
Burgemeester Fons Naterop stelde vervolgens nog een eigen onderzoek in, maar toen Ideaalburg daarover aanvullende vragen stelde, kreeg de partij een veeg uit de pan. Het college heeft liever dat dit soort kwesties eerst intern wordt besproken. "Daar waar Ideaalburg het college wilde helpen door elke vorm van betrokkenheid in het openbaar te ontkennen, staat de boodschapper terecht. De boodschap wordt niet begrepen en de kans niet gegrepen om helderheid te geven. Nee, de indiener van de vragen moet met de grond worden gelijkgemaakt", reageert de partij.

Nu de naam van wethouder Van Loon toch terug te vinden is in de SOOLvA-begroting, is er volgens Ideaalburg sprake van 'onjuiste informatie vanuit het college' en wordt het dossier alleen maar 'complexer'. Inwoners zouden ongerust zijn over de betrokkenheid van Van Loon bij SOOLvA, omdat hij als raadslid meerdere malen heeft gezegd dat hij geen voorstander is van het openhouden van kleine scholen. "Ondanks dat Ideaalburg een veeg uit de pan krijgt van het college, neemt de partij de wethouder in bescherming en hebben zij de informanten aangegeven dat er mogelijk sprake van een fout kan zijn of dat er twee mensen met dezelfde naam bij Leeuwendaal werken", laat Ideaalburg weten.

Onderste steen boven
Toch roept dit meer vragen op en vooral de reactie van het college en de coalitie dwingt Ideaalburg 'om nu de onderste steen boven te krijgen'. Ideaalburg heeft de zaak dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering opnieuw voor het voetlicht gebracht.

"U moet zich dus voorstellen dat mensen die de begroting van SOOLvA lezen in verwarring zijn, maar dit college wil dat dit soort zaken niet besproken mogen worden en alleen achter gesloten deuren. Een college en een coalitie die de volksvertegenwoordigers dwingen om dergelijke zaken in het geheim te bespreken willen de onrust niet wegnemen uit de maatschappij, maar willen de volksvertegenwoordigers besmetten met hun eigen geheimzinnige handelwijze. Daar gaat Ideaalburg niet aan mee werken. Als dit college deze lijn voort zet, krijgen wij dus voorstellen vanuit het college waar hun naam bij staat, maar moeten we ons erop gaan voorbereiden dat zij achteraf altijd kunnen zeggen dat zij er niets mee te maken hebben en ook niet op de hoogte zijn van de voorstellen. De fractievoorzitter van de SGP heeft in het openbaar geroepen dat hij niet gelooft in het dualisme en dit college doet er dan ook alles aan om zijn uitspraken te bewijzen. Welke aangepast verhaal gaan wij nu weer te horen krijgen?"

Credits
Van Loon zelf stelde dinsdagavond dat hij nog steeds geen betrokkenheid heeft bij het opstellen van de begroting van SOOLvA en dat de stichting net als veel andere instanties in Nederland een door hem gemaakt model - dat gewoon de downloaden is via de website van Van Loon - gebruiken bij het maken van begrotingen. "En als je iets maakt dan wil je daar ook de credits voor krijgen, vandaar dat mijn naam op het document staat. Als dat betrokkenheid is, dan ben ik bij heel veel zaken betrokken", aldus van Loon.

"U had dat zelf ook kunnen zien", zei hij verder richting Jenneke Komejan, fractievoorzitter van Ideaalburg.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De jaarmarkt wordt uitgebreid met Summer Beats Wijk en Aalburg.
Jaarmarkt Wijk en Aalburg dit keer een dag langer: muziek en foodtrucks op vrijdagavond Nieuws 4 mei, 09:24
• Trompettist Thomas Gansch.
Wereldberoemde trompettist komt naar Hank voor jubileumconcert van Altena Brass Nieuws 3 mei, 18:41
• Aan de zuidkant van Genderen moeten 63 nieuwe woningen komen.
Bouw 63 woningen Genderen-Zuid laat langer op zich wachten: CDA en VVD teleurgesteld Nieuws 3 mei, 17:15

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden