Afbeelding

Aalburgse raad met pijn in het hart akkoord met sanering

Algemeen 169 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • De Aalburgse gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met de 204.000 euro extra die nodig is om de asbest op de voormalige vuilstort in Veen te laten verwijderen.

Het besluit werd uiteindelijk met pijn in het hart genomen, zoals wethouder Wijnand van der Hoeven het in zijn betoog verwoordde. Ja, hij had ook wel een 'avondje buikpijn' gehad van de financieringsmethodiek van de sanering en ja, hij had meer van de deskundigheid van onderzoeksbureau MH Poly - dat de kosten voor het ruimen van de vuilstort in eerste instantie op 55.000 euro had begroot - verwacht, maar Aalburg heeft nu eenmaal geen spaarpotje en bovendien sprak hij van 'andere tijden stort'.

"We hebben toentertijd als maatschappij getolereerd dat daar meer dan alleen huisvuil werd gebracht, dan zullen we daarvoor nu ook de kosten moeten dragen."

Paasdagen
Aalburgse Alliantie, VVD, Progressief Altena en Ideaalburg stemden dinsdagavond tegen het voorstel. Laatstgenoemde partij deed dat, omdat de raadsleden vanwege de paasdagen geen tijd hadden gehad om het voorstel, dat vorige week woensdag openbaar werd, te bestuderen, verklaarde fractievoorzitter Jenneke Komejan. 

De andere drie partijen verwoordden hun standpunten nog maar eens duidelijk in een amendement, dat overigens alleen nog gesteund werd door Ideaalburg: eerst moet er volledige duidelijkheid komen over de omvang van de asbestvervuiling op het voormalige sportpark in Veen en daarnaast moet er ook een andere financieringsvorm komen.

Het college haalt de ruim twee ton nu uit het landschapsinvesteringsfonds.

Gotspe
Maar, zo stelde Kees van de Waal van Progressief Altena: "Het landschapsinvesteringsfonds is bedoeld om de verstedelijking van het groen tegen te gaan, om landschapsverbeteringen aan te brengen. Dit voorstel beoogt juist het omgekeerde. Het is een gotspe."

Wilfried Bouman van de Aalburgse Alliantie had vooral zijn twijfels bij de eerdere onderzoeken die naar de vervuiling onder de voormalige Heuye zijn uitgevoerd. "En dat terwijl eerder voornamelijk door de oudere inwoners van Veen en verschillende raadsleden al gesuggereerd werd dat er meer dan alleen huisvuil gestort is. In hoeverre zijn die onderzoeksbureaus aansprakelijk voor de juistheid van hun rapporten? " Bert Bouman (VVD) vroeg zich hardop af of met de 204.000 euro nu ook het einde in zicht is. "Want we zitten ergens in waar we eigenlijk niet meer uit kunnen."

Enige manier
Volgens de wethouder is er op de voormalige vuilstort wel degelijk sprake van landschapsverbetering, dus daarvoor zou het landschapsinvesteringsfonds prima gebruik kunnen worden. "Dat u daar geen prettig gevoel bij heeft begrijp ik, maar dit was voor het college de enige manier om dit überhaupt gefinancierd te krijgen. Mocht u andere ideeën hebben, laat me die dan weten." Over de rol van MH Poly zei Van der Hoeven: "We spreken hen er erop aan dat we teleurgesteld zijn in de resultaten van het onderzoek, maar het pleit voor MH Poly dat ze vervolgens ook hebben meegewerkt aan het vervolgonderzoek, zonder daarvoor kosten in rekening te hebben gebracht."

Namens de coalitiepartijen kreeg Van der Hoeven vooral steun van Corné van Gammeren van de SGP. "Het geld voor een onderzoek naar de omvang van de vervuiling steekt de SGP liever in de sanering zelf. We moeten nu aan de slag." Wel vroeg Van Gammeren de wethouder om binnen de huidige grondexploitatie te blijven. Ook Cees Nieuwenhuizen van de ChristenUnie zag niks in een onderzoek, zoals Progressief Altena, VVD en Aalburgse Alliantie dat willen. "Afgraven is het meest volledige onderzoek."

Nu een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het krediet, wordt op 4 april nog begonnen met de saneringswerkzaamheden, die naar verwachting drie weken zullen duren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Aan de zuidkant van Genderen moeten 63 nieuwe woningen komen.
Bouw 63 woningen Genderen-Zuid laat langer op zich wachten: CDA en VVD teleurgesteld Nieuws 3 mei, 17:15
• De Scania P360 vrachtwagen.
SGP verbaasd over veiling splinternieuwe vrachtwagen met logo's van gemeente Altena Nieuws 3 mei, 16:30
• Drie auto's raakt beschadigd bij het ongeval.
Drie auto's lopen aanzienlijke schade op bij ongeluk op Zevenbanseweg in Nieuwendijk 112 3 mei, 15:36

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden