Een artist impression van hoe het terrein van Veldzicht eruit kan komen te zien.
Een artist impression van hoe het terrein van Veldzicht eruit kan komen te zien.

Mogelijk viskwekerij bij Veldzicht

Algemeen 224 keer gelezen

GENDEREN • De baden op het terrein van voormalig zwembad Veldzicht zouden in de toekomst wel eens gebruikt kunnen gaan worden voor de kweek van vissen, algen en zelfs slakken.

Dat is in ieder geval het plan van adviesbureau Kybys, dat het balletje deze week opgooide in de raadszaal van het gemeentehuis in Wijk en Aalburg. Volgens Marcel van Gendt van Kybys zijn alle bestanddelen, zoals de bassins, pompen en filters, op het terrein van Veldzicht aanwezig voor de duurzame en energieneutrale kweek van vissen, algen en slakken.

Aquaponics
In zijn presentatie noemde hij het principe van 'aquaponics': een methode om voedsel te verbouwen, waarbij conventionele aquacultuur, zoals het kweken van waterdieren zoals slakken, vissen en schaaldieren op een symbiotische manier gecombineerd wordt met hydrocultuur (het kweken van planten in water).

Kybys heeft over het plan al gesprekken gevoerd met de provincie, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de HAS in Den Bosch, dat als de gemeenteraad straks een go geeft een onderzoek naar de haalbaarheid kan gaan uitvoeren. Blue Acres, ook een gesprekspartner van Kybys, zou interesse hebben om de kwekerij te exploiteren.

Want, zo benadrukt wethouder Arie van Loon: "Er moet wel iemand met geld instappen, de gemeente gaat hierin niet investeren." Hij noemt het idee van Kybys origineel. "Een huzarenstukje, maar het realiseren is altijd punt twee. De gemeente kan alleen faciliteren en het terrein beschikbaar stellen."

Interessant object
Over of dit een oplossing is voor de langere termijn, zegt Van Loon. "Het is in ieder geval een interessant object. Voor een exploitant is Veldzicht een mooie proeftuin om te zien of zo'n kwekerij werkt. Als verschillende onderdelen hier samensmelten, denk ik wel dat het tot een duurzame bedrijfsvoering kan leiden."

Het plan van het adviesbureau betekent overigens niet dat het zogenoemde burgerinitiatief nu van tafel is. Tonny Bros uit Genderen kwam met het plan voor een kinder- annex zorgboerderij bij Veldzicht, al dan niet aangevuld met een kleinschalige horecavoorziening waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen.

Volgens Van Loon wordt er nu gekeken hoe dat over het idee van Kybys gelegd kan worden. "Het kan prima samen ingepast worden op het terrein", aldus de wethouder. Hij verwacht dat er binnen enkele maanden een raadsvoorstel ligt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden