Afbeelding

VVD en Gemeentebelangen: 'Jorritsma of Verkade weg'

Algemeen 516 keer gelezen

WOUDRICHEM • Als het aan de Woudrichemse oppositiepartijen Gemeentebelangen en VVD ligt stapt óf wethouder Paula Jorritsma óf fractievoorzitter Bart Verkade van Progressief Altena op.

Aanleiding is de liefdesrelatie tussen de twee partijgenoten, die dinsdagavond publiekelijk bekend werd toen de partner van Jorritsma verhaal kwam halen tijdens de gemeenteraadsvergadering op het gemeentehuis.

Even voor de raadsvergadering had Verkade nog een toelichting gegeven aan zijn collega-fractievoorzitters, die het nieuws overigens al eerder van de fractievoorzitter en Jorritsma gehoord hadden. "Ik dacht dat Verkade bekend zou maken dat of hij of Jorritsma vanwege hun relatie op zou stappen, maar dat was dus niet het geval", zegt René Hoegee, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, verbaasd.

"Je maakt je op deze manier compleet belachelijk als bestuur. Dit is niet integer, niet transparant en noch wij als gemeentebestuur, noch de inwoners zijn hierbij gebaat. Ik heb er persoonlijk geen problemen mee dat Verkade en Jorritsma samen zijn, maar politiek gezien denk ik dat één van de twee weg moet."

Beeldvorming
Dat vindt ook Robert van Dijk, fractievoorzitter van die andere oppositiepartij VVD. "Wat ons betreft is dit een onhoudbare situatie. Een raadslid moet nota bene het college controleren." Het heeft wat Van Dijk betreft ook te maken met het beeld dat mensen hebben van de politiek. "Je ligt toch al onder een vergrootglas. Hoe kunnen mensen nou zuiver naar deze wethouder en fractievoorzitter kijken, als ze weten dat ze een relatie hebben? In het bedrijfsleven is dit net zo goed niet wenselijk."

Van Dijk verwacht een snelle uitleg van Progressief Altena. "Dat moet geen week duren", stelt hij. "Een raadslid kunnen we niet wegsturen en ook een motie van treurnis of afkeuring richting de wethouder gaat het gezien de verhoudingen in de raad niet halen. Ik hoop dus dat een van de twee de eer aan zichzelf houdt."

Volgens Marian van der Wal, voorzitter van Progressief Altena, kunnen zowel Verkade als Jorritsma prima aanblijven. "Verkade heeft niet de woordvoering over de portefeuilles die bij Jorritsma liggen, dus er is geen interactie in de gemeenteraad", zegt ze in een reactie. "Daarnaast heeft de partij ook geen twijfels over het goed functioneren van beiden. Verder is het echt een privékwestie." 

Onder druk
Toch sluit Van der Wal niet uit dat de positie van Jorritsma door het nieuws onder druk komt te staan. "En dat zou ik heel jammer vinden, want zowel Jorritsma en Verkade zijn van grote waarde voor de gemeente Woudrichem. Nogmaals, ik zie voor beiden geen aanleiding om te vertrekken."

Die mening wordt ook gedeeld door coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. "Om op voorhand te zeggen dat de integriteit in gevaar is, gaat ons te ver", zegt Wendy van Ooijen, fractievoorzitter van het CDA in Woudrichem. "Je moet een verschil maken tussen integriteit en integer handelen. Als Jorritsma en Verkade daar onderling goede afspraken over kunnen maken, is er voor het CDA niets aan de hand. Wij hebben ze het vertrouwen gegeven om daar handen en voeten aan te geven."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Aan de zuidkant van Genderen moeten 63 nieuwe woningen komen.
Bouw 63 woningen Genderen-Zuid laat langer op zich wachten: CDA en VVD teleurgesteld Nieuws 3 mei, 17:15
• De Scania P360 vrachtwagen.
SGP verbaasd over veiling splinternieuwe vrachtwagen met logo's van gemeente Altena Nieuws 3 mei, 16:30
• Drie auto's raakt beschadigd bij het ongeval.
Drie auto's lopen aanzienlijke schade op bij ongeluk op Zevenbanseweg in Nieuwendijk 112 3 mei, 15:36

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden