Afbeelding

'Cijfers AquaAltena geven verkeerd beeld'

Algemeen 218 keer gelezen

ANDEL • AquaAltena heeft tussen 1 september 2014 en 1 september 2015 96.000 bezoekers ontvangen in plaats van de geraamde 191.500 bezoekers.

Dat blijkt uit een brief die de colleges van de gemeenten Aalburg en Woudrichem naar de gemeenteraden hebben gestuurd. Met name de recreatieve zwemmer weet het nieuwe bad in Andel nauwelijks te vinden. Mede door de tegenvallende bezoekersaantallen vallen ook de horeca-inkomsten tegen: in plaats van de verwachte 140.000 euro is er 20.000 euro binnen gehaald. Volgens exploitant Sportfondsen zijn deze cijfers te wijten aan de concurrentie van strandjes en subtropische zwembaden in de regio. Daarnaast komen er weinig kinderen zelfstandig naar AquaAltena. Dat komt zowel door de locatie als door de onveilige weg naar het bad, denkt Sportfondsen.

Fantastisch
Volgens wethouder Renze Bergsma van Woudrichem geven de cijfers echter een verkeerd beeld van de stand van zaken. "Eigenlijk gaat het fantastisch met het zwembad", concludeert hij. "Sportclubs, leszwemmers en ouderen weten AquaAltena goed te vinden. Alleen de recreatieve zwemmer blijft achter. Maar de concurrentie van andere zwemlocaties is wat dat betreft ook erg groot."

Of het met de kennis van nu niet beter was geweest om het zwembad op een andere plek te bouwen zegt hij: "Dat had dan naast een kern met tien- tot vijftienduizend inwoners moeten zijn, maar die hebben we simpelweg niet binnen onze twee gemeenten. Het probleem met de afstand hadden we ook gehad als we het zwembad tegen Wijk en Aalburg of Woudrichem hadden gebouwd. Bovendien gaat het met de duurzaamheid van AquaAltena erg goed, dat heeft ook te maken met de huidige locatie."

Bergsma is niet geschrokken van de tegenvallende resultaten. "Ik ben eerder verrast dat een exploitant met zoveel ervaring (Sportfondsen beheert zwembaden in heel Nederland, red.) dit niet goed heeft ingeschat. Maar Sportfondsen doet volop z'n best om ook die recreanten naar Andel te halen." De wethouder is dan ook positief gestemd over de toekomst van het bad. "Ik schat in dat er meer uit te halen valt. Je moet AquaAltena ook even de tijd geven. Bij hun andere zwembaden ziet Sportfondsen de eerste twee jaar een piek in de bezoekersaantallen, ik denk dat het hier juist omgekeerd is."

Doodlopende weg
Niet iedereen ziet het zo zonnig in. Arno Bouman, fractieleider van het CDA in Aalburg, noemt AquaAltena op zijn weblog een 'hoofdpijndossier'. "Het is op de klompen van een ieder aan te voelen dat Sportfondsen dit niet vol gaat en/of wil houden. Men heeft per zwembad een aparte BV opgericht, dus een faillissement is dan een begaanbare optie. En dan komt het probleem weer (mede) op het bordje van de gemeente te liggen." En: "Doorgaan op de huidige weg lijkt mij een doodlopende weg. Dat dit waarschijnlijk extra geld gaat kosten is onvermijdelijk. Of dit een begaanbare weg wordt zal moeten blijken."

De gemeentebesturen gaan binnenkort opnieuw in gesprek met Sportfondsen om tot een oplossing te komen voor de tegenvallende resultaten. Bergsma heeft wel ideeën, maar die moeten eerst uitgewerkt worden voordat hij er wat over kan zeggen. "Er zijn tal van mogelijkheden om die recreant naar AquaAltena te halen. Misschien moet er wat meer gedaan worden op het gebied van marketing. Alleen sociale media inzetten is blijkbaar niet voldoende."

In de raadsinformatiebrief zeggen de colleges toe de gemeenteraden op korte termijn opnieuw te informeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Van zeepkistenrace tot bombarie-optocht: heel Altena pakt uit met Koningsdag Foto's en video's 27 apr, 15:10
Afbeelding
Oranjestoet trekt door Werkendam: vlag hoog in de mast bij d'Altenaer en Goezate Foto's en video 27 apr, 13:25
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 27 apr, 06:20

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden