Niels van der Giessen is na zijn verhuizing de jongste bewoner aan de Reegreppel.
Niels van der Giessen is na zijn verhuizing de jongste bewoner aan de Reegreppel.

'Dit concept is uniek in Nederland'

Algemeen 544 keer gelezen

WERKENDAM • Stichting Tweede Thuis in Altena staat aan het begin van een bijzonder jaar. Want als het allemaal meezit zullen de acht bewoners aan het einde van dit jaar hun intrek nemen in hun woning aan de Reegreppel in Werkendam.

Sinds een paar jaar zijn ouders van een aantal kinderen met een verstandelijke beperking verenigd in de stichting Tweede Thuis in Altena. Voornaamste doel van de stichting: een woonvorm opzetten waar hun kinderen veilig en vertrouwd kunnen wonen. "Continuïteit is voor deze groep belangrijk. Ik zie dat aan mijn dochter. Zij heeft enorm behoefte aan veiligheid en stabiliteit, aan mensen die vertrouwd zijn. Ze heeft grote moeite om zich te hechten en ook als iemand weer verdwijnt duurt het heel lang voordat ze weer in balans is."

Voor Leo van den Heuvel, vader van de 37-jarige Jiska, reden om zich in te zetten voor stichting Tweede Thuis in Altena. Meer dan in alle andere woonvormen wordt in deze opzet de continuïteit gewaarborgd. De bedoeling is dat er gewerkt wordt met twee paar huisouders. Zij stemmen de werktijden zo op elkaar af dat steeds een huisouder aanwezig is. "Dit concept is uniek in Nederland. Doordat er met twee paar huisouders gewerkt wordt, zijn de gezichten steeds vertrouwd."

Jongste bewoner
De nu 17-jarige Niels van der Giessen is, als hij naar Werkendam verhuist, de jongste bewoner van de groep. Moeder Sylvia: "Doordat we onze zoon toevertrouwen aan mensen die bijna de rol van ons als ouders overnemen, hopen dat de kwaliteit van leven, ook als hij niet meer thuis woont, voor hem optimaal zal zijn. Het is heel fijn dat we deze woning via Meander kunnen huren. En om de stabiliteit en kwaliteit te waarborgen, ook voor de huisouders, is er samenwerking gezocht met Syndion. De ouderparen, maar ook de ondersteunende zorgverleners, komen bij Syndion in dienst."

De bewoners beschikken aan de Reegreppel ieder over een eigen appartement, bestaande uit een woonslaapkamer en een badkamer. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte. De huisouders wonen boven de appartementen. Hun woning zal direct verbonden zijn met die van de bewoners. Zorg en vaste lasten worden door bewoners betaald vanuit PGB, uitkering of salaris. Toch is de stichting op zoek naar sponsoren en donateurs, juist voor zaken die bewoners niet zelf kunnen betalen, zoals de inrichting van het gebouw, hulpmiddelen als bijvoorbeeld een tillift, maar ook een busje. "Hoewel we veel in de loop van dit jaar nog moeten afstemmen, zijn we zeker ook blij met mensen die vrijwillig iets willen doen. Denk bijvoorbeeld aan helpen in de tuin, fietsen met bewoners, koken of schoonmaken."

Wie op een of andere manier wil helpen, of interesse heeft om als huisouder aan de slag te gaan, kan kijken op:

http://www.tweedethuisinaltena.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 12 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 16 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden