Piet Schaap is trots op zijn kleurboek met Woerkumse tekeningen. Foto: Teus Admiraal
Piet Schaap is trots op zijn kleurboek met Woerkumse tekeningen. Foto: Teus Admiraal

'Wie gaat er nou zitten kleuren?'

Algemeen 258 keer gelezen

WOUDRICHEM • Woerkummer Piet Schaap heeft ervoor gezorgd dat de vestingstad een eigen kleurboek voor volwassenen heeft. Met natuurlijk prenten van typische Woudrichemse taferelen.

"Het idee is ruim een jaar geleden ontstaan. Ik luisterde naar de radio en hoorde een interview over kleurboeken voor volwassenen. Ik had daar nog nooit van gehoord. Ik had het er toen met mijn vader over en zei dat het me wel leuk leek om zoiets voor Woudrichem te maken. Vanaf dat moment ben ik begonnen met het maken van tekeningen."

Dat het nog even duurde voordat het boek daadwerkelijk klaar was, heeft alles met het overlijden van de vader van Piet gemaakt. "Ik was mantelzorger, dus het werk heeft een tijd stil gelegen. In oktober heb ik de draad weer opgepakt en het boekje definitief vorm gegeven. En het opgedragen aan mijn vader. Dat was belangrijk voor mij. Mijn vader zag het namelijk niet zitten. Die zei: 'wie gaat er nou zitten kleuren, wie doet dat nou?'."

In het kleurboek van Piet Schaap zijn twaalf specifieke Woudrichemse prenten terug te vinden, variërend in moeilijkheidsgraad. "Er is een plaat van bijvoorbeeld een Zalmschouw, van de kerktoren, de Mosterdpot. Maar ook van de historische haven, het kerkje aan de Vissersdijk en het veerpontje van vroeger." Niet alle prenten in het kleurboek zijn helemaal nieuw. Schaap was eerder namelijk ook verantwoordelijk voor het Woerkums leesplangeske. "Ik heb een aantal voorstudies van het plangeske gebruikt voor het kleurboek, maar ook een paar nieuwe platen gemaakt. Zoals van de kazerne van de marechaussee aan de Rijkswal."

Hobby
Schaap houdt zich van jongs af aan al bezig met tekenen en ontwerpen, als hobby, maar later ook beroepsmatig. Platen maken voor een kleurboek, dat was echter toch even wennen. "Ik ben het gewend om een tekening te maken en die verder in te vullen met aquarel. Maar die laatste stap hoefde nu natuurlijk niet. De kunst is juist om in eenvoudige lijnen een afbeelding te maken. Ik moest dus wel opletten dat ik, als ik eenmaal bezig was, niet te ver ging, de plaat niet te veel detail meegaf. Dat was een hele uitdaging."

De kunstenaar is erg tevreden over het eindresultaat, dat in samenwerking met HH-Productions in Andel tot stand is gekomen. "Het kleurboek is gedrukt op een Heidelberg drukpers, daar mocht ik bij zijn. Dat was erg leuk. En het is mooi vorm gegeven. Op de voorkant de kerktoren, met een groot rood kleurpotlood dat een randje van een verkeersbord aan het inkleuren is. En een pot viltstiften. Binnenin is er eerst een overzicht van de kleurplaatjes, met daarbij ook een verklarende tekst. En dan natuurlijk de twaalf kleurplaten. Alles op A4-formaat."

Het kleurboek voor volwassenen, met twaalf grote tekeningen van Woerkum, kost 12,50 euro en is te koop via onderstaande website, bij de Marskramer in Rijswijk, bij HH-Productions in Andel en natuurlijk bij Piet Schaap zelf, Prins Willem van Oranjestraat 14 in Woudrichem. Zelf zal hij de kleurpotloden er misschien ook nog wel bij nemen. "Ik hou zelf erg van kleuren. Als je eenmaal bezig bent vergeet je alles om je heen."

http://www.pietschaap.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een auto en vrachtwagen kwamen in botsing.
Ongeluk op Bandijk in Werkendam: auto en vrachtwagen komen in botsing 112 26 apr, 18:47
• Wethouder Hans Tanis en Goof van Vliet bij het geplaatste insectenhotel.
Gloednieuw appartementencomplex 'Poort van Woudrichem' geopend: 'Het resultaat mag er zijn' Nieuws 26 apr, 17:50
• De gedecoreerden gingen vrijdagmiddag met z'n alle op de foto.
Van klusjesman tot buschauffeur: Deze elf Altenaren kregen een lintje Nieuws 26 apr, 15:09

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden