• Vlnr. Werner van Lit, Wieneke Scholtens, Ineke Janson en Hans de Pauw. Marius Holdrinet ontbreekt op de foto.
• Vlnr. Werner van Lit, Wieneke Scholtens, Ineke Janson en Hans de Pauw. Marius Holdrinet ontbreekt op de foto. foto: Lya Cattel

ZTV maakt zich op voor ''t Gezelligste tennistoernooi'

Sport 394 keer gelezen

ZALTBOMMEL• Bij Zaltbommelse Tennis Vereniging ZTV start maandag 14 augustus de 25ste editie van het Frits Stehmann Toernooi voor 50-plussers. Ruim een week lang is het een drukte van belang op de tennisbanen aan de P.M. Winkstraat, met het hoogtepunt op de finaledag zondag 20 augustus.

Blauwe flessen met gele bloemen er in. De organisatie van het toernooi heeft de laatste jaren gekozen voor herkenbaarheid. Op alle tafels op het terras staan de vrolijke bloemen, de commissie-leden dragen zelf de ene dag gele kleding, de andere dag zijn ze gekleed in het blauw. Ineke Janson zorgt voor deze versieringen. Samen met Hans de Pauw, Marius Holdrinet, Werner van Lit en voorzitter Wieneke Scholtens vormt zij de toernooicommissie. Naast de kleurige versiering is er op de vrijdagavond een gezellige barbecue met muziek uit de jaren tachtig. "Dit is het gezelligste toernooi van de Bommelerwaard", vindt De Pauw.

Het Frits Stehmanntoernooi werd 25 jaar geleden voor het eerst georganiseerd door Theo en Gitte de Haan. Het is vernoemd naar een oud-voorzitter en is één van de vier officiële KNLTB-toernooien (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond), die ZTV elk jaar organiseert. In maart is altijd het 35-plus toernooi, eind juni of begin juli het Maarten van Rossumtoernooi voor alle leeftijden en in de herfstvakantie het jeugdtoernooi.

Elk toernooi heeft zijn eigen organisatiecommissie. Want er komt nogal wat bij kijken om een toernooi in goede banen te leiden. Elk jaar doen rond de honderd mannen en vrouwen mee aan het toernooi, zij spelen in dubbels; dames, heren of mix, op verschillende niveaus.

Ongeveer de helft van de spelers is van de eigen club, de rest komt uit de wijde omgeving: van Den Bosch tot Haaften, van Kerkdriel tot Leerdam, Rossum en Geldermalsen. Inschrijven gaat via de website toernooi.nl, een handig hulpmiddel waar alle tennisverenigingen gebruik van maken. Deze week zijn de inschrijvingen gecontroleerd samen met een gedelegeerde van de bond en worden handmatig de puntjes op de i gezet voor het wedstrijdschema.

In totaal telt ZTV op dit moment 643 leden. "Dat waren er een paar jaar geleden zevenhonderd", vertelt Werner van Lit, die naast lid van deze toernooicommissie ook algemeen bestuurslid van de vereniging is en verantwoordelijk voor de ledenadministratie. "We hebben maar zes tennisbanen, dus we hebben jarenlang een wachtlijst gehad. Dat is nu gelukkig niet meer nodig." Iets minder dan de helft van de leden is ouder dan 50 jaar. Tennissen is een sport voor alle leeftijden en zeker heel geschikt voor ouderen. De instroom van jeugdleden is laag, maar wel worden steeds vaker dertigers lid, die in hun jonge jaren al hebben getennist.

Al jaren praat de club over een mogelijke verhuizing, omdat uitbreiding van het aantal banen op deze locatie niet meer kan. Een verhuizing naar het nieuwe sportcomplex De Watertoren kwam voor ZTV echter te vroeg. "Onze kantine was net verbouwd en onze tennisbanen kunnen nog jaren mee", aldus Van Lit. "Maar we zien wel wat er de komende jaren nog op ons pad komt."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden