• Archieffoto: Janneke Boogaard
• Archieffoto: Janneke Boogaard

Parochianen vechten voor behoud kerk Velddriel

Algemeen 74 keer gelezen

VELDDRIEL • De contactwerkgroep van de rooms-katholieke Sint Martinuskerk in Velddriel doet er alles aan om sluiting van het kerkgebouw te voorkomen. Geloofsgenoten worden opgeroepen om zondag 13 maart om 9:30 uur naar de eredienst te komen en na afloop met elkaar in gesprek te gaan.

Tijdens een vergadering met het Parochiebestuur St. Franciscus woensdagavond heeft de werkgroep een bezwaar overhandigd dat door 885 parochianen was ondertekend. Waarnemend pastoor Ron van den Hout gaf aan dat het voorgenomen besluit niet zal worden herzien. De overige leden van het Parochiebestuur reageerden helemaal niet op het bezwaar. De leden van de contactwerkgroep stonden vervolgens op en verlieten de vergadering.

Schandalig

De contactwerkgroep noemt het 'schandalig' dat parochianen het besluit over de sluiting via de krant en sociale media hebben moeten horen. "Schandalig waarop dit gecommuniceerd wordt naar de parochianen toe", schrijft de werkgroep in het bezwaarschrift. "Zelfs de zondag erna werd het summier voorgelezen en via de preek van diaken P. de Snoo nog eens extra erin gewreven. De mensen die in de kerk zaten vonden dit zeer kwetsend en ongepast."

Nieuw Parochiecentrum

Inmiddels is bekend dat het Parochiebestuur het plan heeft een compleet nieuw parochiecentrum te bouwen bij de hoofdkerk in Kerkdriel. "Wij maken hiertegen zwaar!", schrijft de contactwerkgroep. Drie jaar geleden is de Sint Martinus opgegaan in de Parochie St. Franciscus. "Wij hebben een goede 'bruidsschat' meegegeven. Een klein miljoen op de bank, zo'n dertig hectare aan grond en de kerk, kerktoren en pastorie, allen goed onderhouden en in goede staat verkerend.. En nu worden onze kerk, kerkplein en pastorie afgepakt."

'Buitengewoon slecht'

De leden van de contactwerkgroep zien de beslissing als 'buitengewoon slecht'. "Wij zijn natuurlijk een kleine geloofsgemeenschap, maar er is wel vitaliteit: vele trouwe bezoekers en jonge vrijwilligers. Waar een kinderkoor is, die de gezinsmissen verzorgt en ook in andere kerken de eucharistieviering opluistert. En we hebben een gemengd koor dat tweewekelijks de missen in de eigen kerk verzorgt. Het Velddrielse kerkdorp wordt keihard getroffen door de beslissing om de kerk te sluiten."

Het Parochiebestuur St. Fransiscus heeft de contactwerkgroep inmiddels uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. De contactwerkgroep neemt dit in beraad en wil pas na het gesprek met de parochianen aanstaande zondag besluiten over het wel of niet ingaan op de uitnodiging.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden