• OBS Den Boogerd in Aalst. Archieffoto: Janneke Boogaard
• OBS Den Boogerd in Aalst. Archieffoto: Janneke Boogaard

Redden scholen het met minder leerlingen?

Algemeen 89 keer gelezen

REGIO • Het aantal leerlingen in het basisonderwijs in Zaltbommel en Maasdriel daalt de komende jaren fors. De scholen bereiden zich voor op maatregelen.

In Zaltbommel zitten nu 2782 kinderen op de basisscholen. Naar verwachting zijn dat er in 2030 nog 2321, een daling van ruim zestien procent. Maasdriel laat eenzelfde beeld zien, van 2123 naar 1976 leerlingen.

Personeel en gebouwen
De schoolbesturen en de gemeenten denken het komende jaar na over de gevolgen van de krimp. Marieke Stevering-Rutten begeleidt het proces als onafhankelijk adviseur, betaald door het ministerie van OC&W. Stevering: "Beide gemeenten hebben een groot en gevarieerd aanbod aan scholen. De leerlingendaling heeft echter effect op de omvang van scholen en daarmee ook op de personele inzet en de exploitatie van gebouwen."

De schoolbesturen willen ook in de toekomst goed onderwijs aanbieden, zo dicht mogelijk bij huis voor de kinderen en met voldoende keuze voor de ouders. Ze gaan onder andere nadenken over samenwerking.

Kleine en grote kernen
Een andere vraag is of er in de diverse kernen voldoende kinderen zijn om scholen van voldoende omvang in stand te houden. Bekend is al wel dat de leerlingendaling verschilt per kern. In de gemeente Zaltbommel is de daling het sterkst zichtbaar in de stad Zaltbommel en de grote dorpen. In de gemeente Maasdriel zit de krimp juist vooral in de kleinere kernen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden